Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more vychytralým takyumělcům, kteří čekají, až jim materiál spadne do klína

Někdo něco pěkného vytvoří, vy si pěkně počkáte, až na to expirují autorská práva, a pak to pěkně zprzníte po svém. „To“ je v tomhle případě Mickey Mouse, se kterým má jistý pan LaMorte zvláštní plány. Současný korporát Disney si takové zacházení možná zaslouží, ale Walt Disney ani myšák ne. Neblahé načasování hraje roli i v politických čachrech s kulturou v Polsku nebo v (ne)uvedení druhé řady Stínů v mlze v České televizi.

Veronika Bednářová: V pondělí 1. ledna 2024 se stal Myšák Mickey veřejným majetkem, vypršela na něj autorská práva. A už v úterý 2. ledna informuje server variety.com, že režisér STEVEN LAMORTE připravuje hororovou komedii založenou na Mickeyho kresleném debutu Parník Willie z roku 1928; natáčet by se měla začít na jaře. Sadistický myšák v ní bude trápit skupinu nic netušících pasažérů trajektu. „Je to projekt, o kterém jsem snil, a nemohu se dočkat, až tuto zvrácenou podobu oblíbené postavy vypustím do světa,“ citují režiséra ve Variety. Chudák Walt Disney.

Marek Gregor: V Polsku se s výměnou prokaczyńského vlády za vládu Donalda Tuska vyměnil i ministr kultury a ředitel tamní Národní galerie, která mj. vybírá zástupce země na Bienále v Benátkách. A tak se stalo, že malby Ignacyho Czwartose, drsně znázorňující Polsko jako oběť mezi Německem a Ruskem, byly progresívními kruhy označeny za nacionalistické a narychlo je nahradil interaktivní film ukrajinského kolektivu Opakuj po mně. Za Kaczyńského určitě nebylo všechno správně, ale měnit národní zastoupení pár měsíců před zahájením Bienále, které je „olympiádou“ výtvarného umění, zavání cenzurou.

Vojtěch Rynda: Od 8. ledna měla běžet druhá řada seriálu Stíny v mlze, Česká televize ale nejprve zreprízuje první sérii. „V reakci na události na FF UK se Česká televize rozhodla druhou řadu v původním termínu nenasadit. Citlivě vnímáme celospolečenskou situaci a zásadním důvodem programové změny byl obsah třetí epizody, ve které dojde ke STŘELBĚ NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE,“ řekl programový ředitel ČT Milan Fridrich. Scénáře jsou z roku 2022, dotyčné scény se točily loni na jaře, jde o fiktivní příběh, ale… Rozhodnutí ČT je logické a chvályhodné, never more patří důvodům, které k němu vedly.