Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more zneužívání známých tváří umělou inteligencí ve špatných rukách

Dřív lidé věřili věcem, protože byly v televizi. Teď uvěří lecčemu, protože to na ně vykouklo na internetu. A to je problém, protože v éře sociálních sítí a umělé inteligence lze vytvořit i opravdu sofistikované dezinformace. Tom Hanks by mohl vyprávět. Ale zatímco technologie se aspoň vyvíjejí, financování české kultury a produkce streamingových gigantů zůstávají pořád stejné, což taky není dobrá zpráva.

Jakub Švejkovský: O tom, jak sofistikovaná a důvěryhodná deepfake videa už umí v současnosti vytvořit umělá inteligence, se během minulého týdne přesvědčil Tom Hanks. Internetem se začalo šířit video, v němž slavný hollywoodský herec propaguje zubní pojištění. „Nemám s tím nic společného,“ vyťukal na svůj Instagram Hanks – jednalo se totiž pouze o video vytvořené právě umělou inteligencí. Přitom to byl právě držitel dvou Oscarů, kdo v minulosti varoval před zneužitím AI. Do koho ze slavných lidí se vtělí umělá inteligence příště?

Kateřina Kadlecová: Nenechme kulturu utichnout! Web stejnojmenné iniciativy připomíná, že výdaje státního rozpočtu na kulturu nedosahují ani jednoho procenta a že se chystá další krácení peněz na státní i regionální kulturní instituce. Umělci včetně mj. špičkových hudebníků i řadoví zaměstnanci v kultuře jsou v průměru nejhůř placenými zaměstnanci ve státním a veřejném sektoru. Vládo, pane ministře Baxo, važte dobře své kroky pro další rok...

Vojtěch Rynda: To, že stávka hollywoodských scenáristů skončila, ještě neznamená, že se budeme moct koukat na bůhvíco originálního. Velcí hráči, to znamená streamingové korporáty HBO a Netflix, chrlící seriálový „obsah“, využijí (dočasný?) klid zbraní k tomu, aby co nejrychleji dokončily další řady zavedených titulů. Pěkně to shrnul třeba server Movieweb: druhá řada Roku draka je dokončená, druhá série The Last of Us logicky vzejde z druhého dílu videohry, trojka Bílého lotosu se bude už brzy odehrávat někde v Asii, valí se na nás pokračování Euforie, Wednesday, Stranger Things... To už ty scénáře může fakt generovat AI.