Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Douša

Never more rasismu naruby – nenávistným výpadům proti nevinnému animáku Suprákovi

Dobré nápady se často zvrtnou proti svému původnímu záměru: křesťanství, komunismus nebo teď politická korektnost. Boj pod její vlajkou někdy bývá nenávistnější než projevy netolerance, proti kterým údajně směřuje. Nedávno to odnesl animovaný film pro děti Suprákovi. Naše ministerstvo kultury pak dále opatrně našlapuje kolem statusu umělce a Paul zase jednou budí chudáka Johna.

Vojtěch Rynda: V našich kinech právě běží norský animák Suprákovi, ve kterém figuruje superhrdinský kostým lva s tmavými rukavicemi a tmavou maskou. Když měl být snímek uveden na Berlinale, ozvala se proti němu samozvaně protirasistická organizace ARTEF: že prý Suprákovi podporují rasistické stereotypy, protože lvi přece rukavice a masky nenosí, zato žijí v Africe, kde žijí tmaví Afričané, kteří byli v koloniálních dobách přirovnáváni ke zvířatům… První z projekcí filmu tak byla skutečně zrušena. Takhle to vypadá, když se z boje proti rasismu stává cílené vyvolávání nenávisti.

Jan Škoda: Tanečky kolem zákonného zakotvení statusu umělce začínají být nedůstojné. Vysvětlete to ale lidem, kteří mají v hlavě zafixované, že umělec nevidí, neslyší, nejí a tvoří, protože musí, ve zbytku času se pak vystavuje na červených kobercích, na sockách otravně ovlivňuje politiku a za to všechno bere milióny. Když pomineme šoubyznysové celebrity, je to úplně jinak, zvlášť v živé, nezávislé kultuře, kde je situace tristní. MINISTERSTVO KULTURY by mělo konat a zavést ambicióznější podobu onoho statusu. Je to investice do budoucnosti, protože jinak plýtváme talenty. Z výtvarné a literární scény totiž zní, že jsme už svědky amaterizace, protože být umělcem znamená mít ještě jinou práci.

Veronika Bednářová: Pořád nevím s tou umělou inteligencí. PAUL McCARTNEY se nechal slyšet, že s pomocí AI „vytáhl“ či „vyextrahoval“ hlas Johna Lennona ze starého dema, aby dokončil poslední nahrávku The Beatles, která má vyjít ještě letos. Těšíte se? Já mám při čtení té zprávy spíš pocity pitevního cvičení, ale dobře, dám tomu šanci a uvidíme.