Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more čarování s DPH na ministerstvu kultury, ve kterém už se ale vůbec nedá vyznat

Kolik je teď sazeb DPH? Kolik to dělá procent? Který kulturní statek do které patří? Proč? A jak je to v tomhle galimatyáši s odvody OSVČ? Pokračujeme v seriálu never more na téma kultura a daně a navrhujeme, aby každý umělecky činný člověk fasoval od ministerstva kalkulačku a zásobu formulářů na rok dopředu. Pak taky nechápeme, co že je to ta Eurovize, a trochu se zlobíme na sebe, že se nedokážeme odtrhnout od seriálů.

Kateřina Kadlecová: Binge watching je čisté zlo. Člověku je z těch pěti šesti dílů seriálu, zhltnutých jeden po druhém, často jak po pěti dvojkách bílého – má okamžitý pocit přesycení, pak se mu všechno vykouří z hlavy a druhý den ho skolí únava. Přesto: týdenní čekání na nové díly Lásky a smrti (HBO) a parádní dystopie Silo (Apple TV+) mě naprosto zabíjí. Never more seriálovým feťákům mého typu – vraťte se ke knihám, uličníci!

Vojtěch Rynda: Jakmile se na letošním ročníku Eurovize objevila švédská zpěvačka Loreen s písničkou Tattoo, začaly se na sociálních sítích i jinde objevovat poukazy na to, jakým jiným starším songům se tento popěvek podobá. Padala jména jako The Winner Takes It All od ABBA, Flying Free od španělských Pont Aeri, Easy on Me od Adele, V plenu od ukrajinské zpěvačky Miky Newtonové… Hlasy ještě zesílily poté, co Loreen s Tattoo vyhrála. V popu se „vypůjčuje“ běžně, o tom žádná, ale tahle miniaféra je dalším otazníkem za dotaz, k čemu tahle eurosoutěž s minimálním kulturním dopadem, jíž se účastní třeba i Austrálie nebo Maroko, vlastně je.

Jana Bohutínská: Ministerstvo kultury si plete politiku s marketingem. V souvislosti s konsolidačním balíčkem se na svém webu chlubí nulovou DPH na knihy i tím, že vstupenky na kulturní akce zůstávají v nižší sazbě DPH. Už ovšem taktně pomlčí, že to ve druhém případě ve skutečnosti znamená o dvě procenta víc, než jaká je aktuální sazba. O zvýšení DPH na uměleckou a autorskou práci, a především o růstu odvodů OSVČ ministerstvo raději diplomaticky mlčí. Právě to se přitom kulturního sektoru razantně dotkne, nikoli však pozitivně.