Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more ohrožování brněnského kina Scala v neprůhledné kauze

Brněnské Univerzitní kino Scala si za téměř sto let své existence užilo svoje a už jednou málem zaniklo. Teď mu to hrozí podruhé. Do zákulisí dění zatím moc vidět není, ale osobnosti kulturní scény nebijí na poplach jen tak pro nic za nic. Evergreenem jsou čachry s DPH na kulturu. A ani Russell Crowe, kterého v létě uvidíme ve Varech, si od herectví k režii neodběhl poprvé a výsledek je opět rozpačitý.

Michal Kořán: V současné době platí v Česku tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Základní sazba 21 %, první snížená sazba ve výši 15 % a druhá 10 %. Do třetí skupiny spadají, chvála bohu, tištěné knihy, včetně obrázkových pro děti, noviny, časopisy a hudebniny. Ale za CD a vinyly stále platíme 21 %. Dává to smysl? Copak hudba jako taková si nezaslouží být také ve druhé snížené sazbě daně?

Kateřina Kadlecová: Oceňovaný australský herec RUSSELL CROWE se loni opět dopustil filmové režie a já jeho Poker Face, nejpomalejší a nejmíň vzrušující thriller s nejtriviálnějším názvem na světě, před týdnem viděla na HBO. Dívala jsem se kvůli karetní hře, které se bohužel protagonista, miliardář Jake Foley (Crowe), a parta jeho kámošů během pokerového turnaje vůbec nevěnují. Zato jsem se dozvěděla vše o mizerném scénáři, nerealistickém, a přitom předvídatelném příběhu, ultranudné kameře, nezvládnuté režii a nezajímavých postavičkách.

Vojtěch Rynda: Brněnské Univerzitní kino Scala je výjimečným prostorem, jakých je v celém Česku v době multiplexové jen pár. Není využíváno jen pro promítání, ale i pro další akce kulturní, společenské, vědecké, školní. Biograf s pestrou, téměř stoletou historií málem zanikl už před nějakými třinácti lety, naštěstí se ho tehdy „ujala“ Masarykova univerzita. Nyní je EXISTENCE SCALY opět v ohrožení. Klíčová slova nepříliš transparentní kauzy jsou rekonstrukce, vedení města Brna a Divadlo Bolka Polívky. Za zachování kina vznikla petice, angažují se osobnosti kulturní scény… Dá se najít řešení, nebo aspoň vysvětlení?