Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more etnickým, genderovým a dalším tahanicím kolem toho, kdo smí hrát koho

Ano, umíme si najít, že Kleopatra byla etnicky Makedonka. Ne, nemyslíme si, že Makedonci vypadají jako domorodí obyvatelé Afriky (nebo jak se to dnes má říkat). Ano, víme, že se dnes role ve filmech a seriálech obsazují natruc. Ne, nedává nám to smysl. Ano, je nám to jedno, ale otravují nás ty tanečky okolo toho na diskusních fórech. Nejhlasitější na nich bývají lidé, kteří by nejradši jen zakazovali – třeba skvělé knihy. A to, že umělá inteligence vyhrává soutěže, nás nepřekvapuje.

Kateřina Kadlecová: „Pět z těchto zakázaných knih (o nichž momentálně víme) je ode mě,“ konstatoval Neil Gaiman, uznávaný a populární britský tvůrce komiksů a próz žánru sci-fi a fantasy, od Sandmana přes KoralinuAmerické bohy po Nikdykde, když před týdnem na Twitteru zveřejnil odkaz na SEZNAM KNIH aktuálně zakázaných na různých amerických školách. Nejvíc ignorantských ředitelů vzdělávacích institucí se podle PEN nachází v Texasu, na Floridě a v Missouri. Mimochodem, ten koniášský výčet doporučuju jako ideální seznam knih, které by si děti a dospívající měli přečíst, aby obstáli ve svobodné společnosti a demokratické diskusi.

Vojtěch Rynda: To je zase mrzení… Netflix do titulní role dokumentárního seriálu Královna Kleopatra (premiéra 10. května) obsadil AFROAMERICKOU HEREČKU. Internety se bouří: jedni jsou proti, druzí jsou proti tomu, že jsou proti ti první, expertů na historii všude nepočítaně… Ale vždyť je to jen hra: Netflix má zadarmo reklamu, lidé na sítích zase zábavu (maskovanou za spravedlivé rozhořčení) a všichni jsou spokojení. Jednou o tom někdo natočí dokumentární seriál. Kdo v něm bude hrát?

Jan Škoda: Němec BORIS ELDAGSEN zvítězil v soutěži Sony World Photography Awards s fotografií vzniklou s pomocí umělé inteligence. Je z toho humbuk: technologickým novinářům svítí oči, veřejnost mluví o podvodu či o konci umění a sám „autor“ tvrdí, že chtěl otestovat porotu. Je to další bouře ve sklenici vody, kdy generický, kýčovitý výjev vyhrál v jedné z vedlejších kategorií soutěže, v níž byl „úspěšný“ třeba fotograf Martin Stranka. Ano, to je ten český tvůrce obviňovaný z plagiátorství. Vážně tedy letos vyhrála AI poprvé?