Gothic punková Siouxsie Sioux září ve zlatém overalu a na pódiu vykopává nohy do výšky

Gothic punková Siouxsie Sioux září ve zlatém overalu a na pódiu vykopává nohy do výšky Zdroj: Profimedia

Gothic punková Siouxsie Sioux září ve zlatém overalu a na pódiu vykopává nohy do výšky

Když na sklonku minulého roku oznámila Siouxie Sioux svůj návrat na koncertní pódia, málokdo věřil, že se to ještě někdy stane. Ale svérázná diva dostála svým slibům a dnes brázdí Evropu, vyprodává venue a míří i na festival do zámoří. Tuzemští fanoušci ovšem za hudebním zážitkem musí do zahraničí.

Britská zpěvačka Siouxie Sioux je neodmyslitelně spjatá s kapelou Siouxie and the Banshees, kterou spoluzaložila v roce 1976 – tedy v době, kdy asi mnozí z nás buď tahali kačera (v tom lepším případě), nebo chodili po houbách. Ve své době se Siouxie ale stala naprostou ikonou post punku a tehdy vznikajícího gothic rocku. Její nepřehlédnutelný make-up a outfity plnily stránky hudebních časopisů a mnoho fanoušků se jejím stylem nechalo inspirovat.

Samotná kapela bývá dodnes označována za jednu z nejvlivnějších přelomu 70. a 80. let minulého století. V jejich tvorbě se skví několik klenotů, za všechny jmenujme aspoň desky Juju, Kaleidoscope, Through the Looking Glass nebo Superstition – na téhle v pořadí desáté desce z roku 1991 je i píseň Kiss Them for Me, která se stala jejich nejúspěšnějším singlem v USA a hrála se i na komerčnějších rádiích.  Se Siouxie and the Banshees v letech 1982–1984 hrál na kytaru dokonce i frontman dnes mnohem známějších The Cure Robert Smith.

Po roce 1989 vystoupila skupina dvakrát i v Praze: poprvé krátce po revoluci, podruhé u příležitosti vydání alba The Rapture. A podle Wikipedie u nás – přesněji v hale Vodová v Brně – odehráli v roce 1995 i svůj úplně poslední koncert. Poté se Siouxie věnovala projektu The Creatures (s dalším členem kapely Budgiem) a v roce 2004 se vydala na sólovou dráhu. Pak se nadlouho stáhla do ústraní a nebylo po ní ani vidu, ani slechu. O to více očekávaný byl její koncertní návrat, který letos zahájila začátkem května v Bruselu. Mezi města, kde ještě vystoupí, se řadí například Madrid, Glasgow nebo Londýn. Odskočí si i na festival Cruel World do kalifornské Pasadeny.

Podle setlistů současného turné „vytáhla“ zpěvačka samozřejmě nejznámější písně z období Siouxsie and The Banshees, jako jsou Spellbound, Arabian Nights nebo Cities in Dust, došlo i na coververze Dear Prudence od  Beatles nebo The Passenger od Iggyho Popa. Na koncertech zní i několik písní z jejího sólového alba Mantaray z roku 2007.

A přestože z fanouškovských videí na Facebooku je patrné, že Sioux od dob největší slávy Banshees trochu zkrotla; výstřední boty vyměnila za tenisky, dá se říct, že její projev je stále uhrančivý a outfity neméně nápadité – v Miláně vystoupila v zářivě zlatém overalu. Při energetické smršti z pódia se zároveň těžko věří, že tahle ikonická, svérázná a hlavně vždy svá zpěvačka oslaví na konci května své 66. narozeniny.