United Islands of Prague

United Islands of Prague Zdroj: United Islands Of Prague

Světová hudba na Pražských ostrovech. United Islands přes víkend a zdarma

Festival United Islands v Praze už téměř 20 let bere do popředí začínající českou hudební scénu s ambicemi ovládnout i tu mezinárodní. Květnový festival jako obvykle zahajuje českou festivalovou scénu. Tradičně probíhá  5. – 6. května 2023 na několika pražských ostrovech v řece Vltavě a vstup je zdarma. Minulý rok ho navštívilo přibližně 35 000 diváků. V minulosti vystoupily kapely jako Zrní, N.O.H.A.,Ella Eyre, Socalled, Aloe Blacc, La Fontaines a La Shica. Letos se představí asi 70 umělců z 15 zemí bez žánrového omezení.

Kromě hudby nabízí festival také nehudební program na tzv. Ostrovech Inspirace, kde probíhají různé panelové diskuze, workshopy a přednášky s důrazem na svobodu, diverzitu a udržitelnost. Gastro ostrovy prezentují udržitelné trendy ve stravování a je připraven i zajímavý program pro rodiny s dětmi.

První ročník festivalu se konal už téměř před 20 lety, v roce 2004, jako oslava vstupu České republiky do Evropské unie. Představily se na něm všechny členské státy EU na 10 ostrovech. Spolupráce a propojení se zahraničím je patrné v každém dalším ročníku. Letošní festival je inspirován heslem Pravda a Láska, bojuje proti dezinformacím a nabízí lidem z Ukrajiny příležitost se sblížit s Českou republikou.

Line up a program festivalu United Islands 2023

Pořadatelé neustále doplňují seznam interpretů o nové tváře. Stávající list však už nyní obsahuje jména českých interpretů jako The Valentines, Anki nebo Marjari.

Ze zahraniční scény přijede českou hudební scénu obohatit The Magnettes (SWE), Someone (NL/UK) nebo Enola Gay (IE)

Doprava na festival United Islands 2023

Vlastní auto

Sic prestižní, pozice festivalu na 10 Pražských ostrovech s sebou přináší také parkovací omezení. Nejlepší volbou je najít volné parkovací místo či dům v okolí festivalu a na místo dorazit MHD.

Pokud pojedete do Prahy z Brna, držíte se celou cestu dálnice D1 a dále již pojedete dle umístění vašeho parkoviště. Cesta vám tímto způsobem potrvá 2,5 – 3 hodiny.

Po dálnici D5 vyrazíte při cestě z Plzně. Přímo v centru Prahy, na Střeleckém ostrově, můžete být za 1 hodinu a 15 minut. Naplánujte si ale vhodné parkování v blízkém okolí a na místo konání přímo nejezděte.

Z Liberce pojedete asi hodinu a čtvrt. Nejprve pojedete po silnici číslo 35, u Ohrazenic najedete na dálnici D10. Odtud budete za necelou hodinu v centru Prahy.

České Budějovice 2 hodiny jízdy daleko. Po dálnici D3 jedete k Mirošovicím, kde najedete na dálnici D1. Tato vás dovede až do Prahy, kde se přes Městský okruh a Barrandovský most přiblížíte k centru.

Autobusem

Autobusové spojení s Prahou je z většiny míst České republiky snadno dostupné. Z Brna, Plzně, Liberce i Českých Budějovic existují přímá spojení. Cesta z Brna trvá maximálně 3 hodiny a autobusy odjíždějí každou hodinu. Stejně tak je tomu u spojů z Plzně - každou hodinu odjíždí autobus, který dorazí do Prahy za jednu hodinu. Spojení z Liberce také jezdí každou hodinu a cesta trvá 1 hodinu. Autobusy z Českých Budějovic odjíždějí pravidelně a bez problémů, s cestou trvající zhruba 2 hodiny.

Vlakem

Praha má jako dopravní uzel nespočet přímých vlakových spojení z nejrůznějších měst; do Prahy se bez potíží dostanete z Brna, Plzně i Českých Budějovic. Většinou si můžete vybírat z jednoho či více spojení každou hodinu. Cesta z Brna vám zabere asi 2,5 – 3,5 hodiny. Z Plzně trvá cesta 1,5 hodiny a z Českých Budějovic 2 hodiny.

Jen návštěvníci z Liberce se nevyvarují alespoň jednomu přestupu. Přestupovými body je většinou Turnov, Ústí nad Labem nebo Děčín. Celkem strávíte na cestě 2,5 – 4 hodiny.

MHD

Cest na vámi vybrané místo konání festivalu je nespočet. Zastávek obklopuje ostrovy nespočetné množství. Můžete jet k festivalu tramvajemi číslo 8, 9, 12, 17, 18, 20, 22, 97, 98 nebo 99. Pokud Vám nevadí procházka Prahou, ať už z Hlavního Nádraží, či odjinud, cestu k festivalu si vyberete svou vlastní.

Ubytování na festivalu United Islands 2023

V Praze je mnoho ubytovacích možností. Můžete si vybrat ze soukromých apartmánů, hotelových pokojů, penzionů nebo dokonce botelů. Hezké ubytování v dosahu 10 minut pěšky od místa konání festivalu stojí v průměru kolem 3 500 Kč za dvě osoby na jednu noc. Ubytování přímo od pořadatelů festival nenabízí.