Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Dámy, my víme nejlíp, co potřebujete... Never more šovinistické blahosklonnosti

Čtrnáct usmívajících se pánů, a aby se neřeklo, tak i dvě ženy: tak zapózovala Národní sportovní agentura, když rozhodovala o dotacích pro ženský sport. Sportovního ducha prokázal i David Svoboda, když z pozice člena Českého olympijského výboru tak nějak přehlédnul válku na Ukrajině. Že by k nám slavné zahraniční spisovatelky nejezdily i kvůli tomuhle macho přístupu?

Veronika Bednářová: Taková normální česká schůze: u velkého stolu dvě ženy, z toho jedna v koutě a druhá schovaná za kolegou sedícím před ní. Pak čtrnáct spokojených, usmívajících se mužů – jde přece o peníze! Takovou fotku postla Národní sportovní agentura z jednání o dotační výzvě pro ženské (!) národní týmy. Proč jen to tolik připomíná schůzi afghánského komitétu pro vzdělávání žen?

Vojtěch Rynda: David Svoboda je voják, olympionik, šéf Komise sportovců Českého olympijského výboru a borec z oddílu Dukla, který patří pod ministerstvo obrany. Ve vysílání ČT 29. března „neměl ambice rozhodovat o tom, jestli je Rusko agresor“ v právě probíhající válce, hájil účast ruských a běloruských reků na nadcházející olympiádě a vůbec se projevoval jako diskař v porcelánu. Stane se. Chlap se omluví, ale Svoboda věc dále rozmlžoval na sociálních sítích větami jako: „Neměl jsem den.“ nebo: „Přežil jsem to, a jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí.“ Davide, taky se říká: „Když šlápneš do hovna, už v něm netancuj kozáčka.“

Kateřina Kadlecová: Dvě věci mě mrzí. Několik malých českých knižních nakladatelů má vážné finanční problémy – někde radikálně omezili počet vydávaných knih a posílají do tiskárny už jen ty „vygrantované“, jinde se nedostávají peníze na základní redakční péči, tj. redakci překladu, jazykové korektury. A pak: na loňský ročník Světa knihy nedorazily literárná hvězdy Světlana Alexijevičová (nositelka Nobelovy ceny za literaturu z roku 2015) a Ljudmila Ulická. Bohužel jim to nevyjde ani letos v půli května.