Největší divácké pozornosti se během loňského ročníku Světa knihy těšily Leila Slimani, kanadská autorka thrillerů Shari Lapena a samozřejmě tuzemská Kateřina Tučková

Největší divácké pozornosti se během loňského ročníku Světa knihy těšily Leila Slimani, kanadská autorka thrillerů Shari Lapena a samozřejmě tuzemská Kateřina Tučková Zdroj: Svět knihy Praha 2022

Protirežimní provokatér Sorokin i nejznámější ukrajinský prozaik Žadan dorazí na Svět knihy

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha je za dveřmi, tuzemské čtenáře opět čeká tvorba a osobnosti z různých zemí a regionů. Hlavní pozornost se letos neupírá k jednomu čestnému hostovi; koncept 28. ročníku Autoři bez hranic vyzdvihuje všechny tvůrce překračující pomyslné hranice. Akce je největší oslavou knih a literatury v zemi, během čtyř dnů si literatury přijíždí užít na padesát tisíc čtenářů.

Od 11. do 14. května 2023 Svět knihy Praha přivítá třeba zástupce britské fantasy Bena Aaronovitche a Roba Wilkinse, švýcarskou spisovatelku a publicistku se slovenskými kořeny Irenu Brežnou, populární polskou autorku historické beletrie Elżbietu Cherezińskou i v tuzemsku velmi oblíbeného amerického prozaika Roberta Fulghuma. Program Das Buch představí blíže německy píšící autory: přijede prozaička Lucy Fricke, český rodák Jan Faktor nebo autoři krimi Volker Kutscher a Joachim B. Schmidt.

Podpora Ukrajině

Festival nabídne i setkání s ruským literárním provokatérem Vladimirem Sorokinem a ukrajinskou literární hvězdou Serhijem Žadanem. Literární provokatér Sorokin měl problémy s publikací svých děl v časech Sovětského svazu, znepokojoval i v novém miléniu svou vizí budoucnosti Ruska v románu Den opričnika či nedávnou esejí Monstrum z minulosti o Vladimiru Putinovi. Významný ukrajinský spisovatel a hudebník Serhij Žadan, který se zapojil do boje Ukrajiny za svobodu jako obránce Charkova, na festivalu představí svůj válečný román Internát a také vystoupí se svou punkrockovou kapelou Sobaki.

Bílá Voda v novém kabátě

Seznam zástupců české literární tvorby pak čítá desítky jmen a návštěvníci se mohou během čtyř festivalových dní setkat s těmi nejoblíbenějšími a nejčtenějšími. Úspěšná spisovatelka Alena Mornštajnová uvede svůj román Les v domě, egyptolog Miroslav Bárta poodhalí nově publikovaná tajemství Tutanchanonovy hrobky, Petra Soukupová představí aktuální knihu Nikdo není sám a Kateřina Tučková společně s výtvarníkem Jaromírem 99 návštěvníky seznámí s limitovanou ilustrovanou edicí románu Bílá Voda. Program je letos obohacen o další osobností české kultury díky oslavám sta let vysílání Českého rozhlasu a sedmdesáti let České televize.

Pro Svět knihy Praha je důležitá pestrost programu, který pojímá šíři od podpory dětského čtenářství po diskuse s odborníky. Každý příznivec literatury najde své téma od 11. do 14. května na Výstavišti Praha. Vystavovatelská část přivítá návštěvníky v nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonech, programová část se odehraje ve stanech a jejich okolí. Vstupenky na Svět knihy Praha 2023 jsou k zakoupení na www.svetknihy.cz.