Video placeholde

Moderátor ČT Železný napsal podivnou erotickou scénu: V dětství si slíbili sex, jako dospělí zašpinili postel

Špatně napsané, špatně vymyšlené vztahové povídky váženého televizního profesionála Jakuba Železného byly nejhorší knížkou, jež nám tohoto roku padla pod ruku – než jsme otevřeli jeho čerstvou, rovněž strašlivou „politickou fikci“ Kandidát z Oráčova. Kéž by synovi prozaičky Marty Davouze jeho editoři (vzhledem ke kvalitě řečených děl pochybujeme, že nějací existují) vysvětlili, že psaní mu jednoduše nejde a neměl by jím nadále trýznit sebe ani publikum… Knížka Kinského zahrada, způli složená z jednoduchých vět, vás prostřednictvím postav jménem Svatava, Mila nebo Violeta zkusí přesvědčit o tom, že mezilidské vztahy jsou předvídatelná nuda. S občasným občerstvením v podobě zakrváceného prostěradla. Šesté místo. Neděkujem.

6. místo - Jakub Železný: Kinského zahrada

Ukázka:

Byl to hezký večer, pamatuješ? Jeli jsme pak ke mně, na kopec, nechtělo se ti. A když už jsme byli u mě, říkala jsi, že nemůžeš, protože zrovna nemůžeš. Já jsem ti řekl, že můžeš, protože mně to rozhodně nevadí.  I v tom ukecávání jako bych byl v jiném čase, v jiném věku. Chtěl jsem to a potřeboval jsem to. Víc jsem to potřeboval, než chtěl, asi. Potřeboval jsem splnit to, co si ty dvě děti kdysi slíbily.

Když jsme skončili, sedl jsem si na koberec, pamatuješ? Přišla jsi ke mně a ještě chvíli jsme byli spolu. Pošeptal jsem ti, že jsme pořád ty dvě děti, co si chodívaly sednout na trávník u Musaionu. Ano, bylo to šíleně patetické, já vím. Ale dojalo tě to. A snad i potěšilo, i když jinak jsi z toho moc radost neměla. Hlavně z toho, že jsi mi trochu ušpinila prostěradlo.

Hodnocení:

Oblíbený televizní moderátor přispěchal se svou troškou do mlýna. A tahle špona Jakuba Železného se vám zadře do mysli. Ve své povídkové knížce. Rozsekané. Pěkně po televizácku. Do krátkých vět. Asi aby to čtenář dokázal pojmout. Píše o potratech, nechtěných otěhotněních, o nevěrách. Očima žen. Nebo formou promluv k ženám. Nezvládl to. Vůbec. Ani k tomu sexu se vlastně nedostal. Tedy on tam je. Špatný. Ač nevyřčený. Plus ta otřesná předehra. Varujeme vás. Ukázka přesně vystihuje význam dnes tolik oblíbeného anglického adjektiva cringe. Myslete na to, že si Tina a (autobiografický?) vypravěč čtvrt století před inkriminovaným večerem slíbili, že si vzájemně věnují panictví, panenství. A o pár let a dětí později…

Žebříček nejhorších sexuálních scén za rok 2022 zveřejňujeme postupně každý den až do Štědrého dne. Kompletní seznam článků najdete zde  >>>