Spisovatel Jan Folný

Spisovatel Jan Folný Zdroj: Archiv Jana Folného

Úchyl Džízus nám napsal, že z nás cítí negativitu aneb Svatební fotograf podle vašeho gusta

Když jsme si s partnerem před svatbou vybírali svatebního fotografa, narazili jsme na Portugalce Jesuse. Velmi záhy jsme mu začali říkat Úchyl Džízus.

Fotograf Jesus nám byl doporučen známými jako velký profesionál. Sice není nejlevnější, říkali známí, ale zato je skvělý komunikátor a úžasný umělec. „Milenec?“ nerozuměl jsem po telefonu známým doporučovatelům. Zasmáli jsme se. Brzy nám ale smích došel.

Během prvního kontaktu po Skypu po nás Jesus požadoval fotky, klidně i jen z mobilu, na kterých bychom byli s budoucím manželem oba do půl těla. Ne že bychom se měli za co stydět, ale tuhle absurditu jsme samozřejmě odmítli učinit.

Pak nás bombardoval e-maily, ve kterých psal, že bez ohledu na to, že žijeme v Londýně, brát se budeme v Portugalsku a naše rodiny jsou z Irska a z Česka, úplně nejlepší by bylo, kdybychom předsvatební focení udělali v Paříži. Městě lásky. Anebo v Římě. Věčném městě. Tam taky ještě nebyl. A on tak rád cestuje! Dva tři dny by měly stačit. Měli bychom to samozřejmě všechno platit.

Když jsme odmítli i tento jeho šílený nápad, Úchyl Džízus nám napsal, že z nás cítí negativitu, ale i přesto nám pořád ještě dává šanci s ním spolupracovat. Za tři a půl tisíce eur. Poslal nám dotazník lomeno test, který jsme měli vyplnit v omezeném čase a který obsahoval 75 (!) otázek a úkolů. Kromě velmi osobních otázek (např. v jakých polohách spíme, kdo je napravo a kdo nalevo, nebo jak často, za jakých okolností a jakým způsobem – Popište detailně! –  se líbáme), nás nutil vypracovat i rozbory několika jeho fotografií (Co vidíte "za fotkou"? Co z ní cítíte? Která z mých fotek ve vás vyvolává husí kůži a proč?). Šlo mu zřejmě o to, abychom mu opakovaně a v různých formách sdělili, jak výjimečným vizuálním umělcem je a jakým požehnáním by pro nás bylo, kdyby se nakonec rozhodl naši svatbu zdokumentovat.

Protože husí kůži u nás nevyvolávaly jeho fotky, ale především on sám a to, jak s námi komunikoval, museli jsme nakonec zablokovat na svých e-mailových a skypových účtech jeho adresu a komunikaci s ním takhle násilně ukončit.

I teď, roky po naší svatbě, kterou nakonec fotil náš kamarád na telefon, si na Jesuse občas vzpomenu a říkám si, jak mu asi jde svatební fotografický byznys. Taky mě napadá, že ho určitě jednou uvidím v televizi. Jen si nejsem jistý, jestli to budou zprávy z kultury nebo kriminální dokusérie na Netflixu.