Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more seriálovému vyrábění seriálů, sérií a minisérií

Seriály nám nevadí, seriály nás už ser... Chápete. Čeho je moc, toho je příliš, a rozpatlávat každý druhý povedený film na cyklus na pokračování prostě není potřeba. Původní látky, jako třeba Star Wars, pak člověku jen hořknu v paměti. Moc taky nechápeme, proč se do dokumentu o newyorském hotelu Chelsea neprobojoval jeden z jeho nejslavnějších obyvatel, režisér Miloš Forman, a taky bychom si radši nechali ujít knihu Kinského zahrada.

Kateřina Kadlecová: Nejhorší knížka, jakou jsem letos četla? Duchamorné, triviální, jazykově i myšlenkově ploché vztahové povídky váženého televizního profesionála Jakuba Železného. Knížka KINSKÉHO ZAHRADA, způli složená z jednoduchých vět, vás prostřednictvím postav jménem Svatava, Mila nebo Violeta zkusí přesvědčit o tom, že mezilidské vztahy jsou předvídatelná nuda. Ševče, kéž by ses držel svého kopyta…

Veronika Bednářová: Poetický dokument DREAMING WALLS: HOTEL CHELSEA, který běží v kinech, o legendárním sídle newyorské bohémy od 50. do 80. let minulého století (bydleli tu namátkou Janis Joplin, Patti Smith, Jim Morrison, Dylan Thomas, Allen Ginsberg, Bob Dylan nebo Jimi Hendrix), je zajímavý, ne úplně veselý, ale z mnoha důvodů důležitý. Má jen jeden háček: mezi umělci, pamětníky, šílenci a podivíny zoufale chybí vzpomínka na režiséra Miloše Formana, který v Hotelu Chelsea v začátcích své americké kariéry bydlel a rozhodně se tím netajil. Proč ho mladé režisérky vynechaly, je pro mě záhadou.

Vojtěch Rynda: Z filmů o Indiana Jonesovi má být SERIÁL. Podle politického thrilleru Den šakala se má natočit seriál. Na krimikomedii Guye Ritchieho Gentlemani naváže seriál. Souběžně s druhým dílem Duny vzniká seriál. Do světa Star Wars je zasazený další, už asi stý padesátý seriál. Vysát, naředit, nastavit, naporcovat a prodat každou aspoň trochu úspěšnou látku divákovi naněkolikrát! Seriálové podoby celovečerních filmů vznikaly odedávna, naopak se to dělalo taky, adaptace obecně jsou legitimní postup, ale seriálová vlna doby streamingové je prostě triumf bezuzdnosti.

Never more producentské lačnosti rozmazávat filmy na seriály.