Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more kolabujícímu trhu s beletrií, který ztrácí tisíce titulů

Ano, existuje i spousta zbytečných knížek, ale ten pokles na trhu s krásnou literaturou je už alarmující: jedna věc je ho zpřehlednit a druhá nechat zmírat na úbytě. Lidé, čtěte! Existuje také spousta zbytečných inscenací, kterým by přitom zásadně pomohla pečlivá dramaturgie – jako tady kusu jménem Double Shot od Dekkadancers. A existuje i spousta zbytečných strachů, speciálně v dnešní době posedlé úzkostí, aby se někomu nešláplo na kuří oko. Tak třeba zpěvačka Taylor Swift se polekala vlastní odvahy, když v klipu k písni Anti-Hero přiznala, že nechce být tlustá.

Kateřina Kadlecová: Z NAKLADATELSTVÍ KRÁSNÉ LITERATURY se šíří neblahé zvěsti. Tento renomovaný dům propouští, tamto velké vydavatelství má do konce roku stopku na veškeré akvizice, tady se nesmějí nakupovat autorská práva na zahraniční díla a vydávat se budou jen naprosté tutovky… V roce 2020 u nás vyšlo na 14 tisíc knižních děl (pro srovnání: v roce 2011 to bylo 19 tisíc), v následujících letech půjde křivka ­strmě dolů. Ano, jsem pro zpřehlednění kniž­ního trhu, ale…

Jana Bohutínská: Ačkoliv si profese dramaturgyně nebo dramaturga i v tanci dobývá svůj prostor a respekt, o to bolestivěji praští do očí inscenace, kde poctivá dramaturgická práce chybí. Ke škodě díla, a hlavně publika, které pak musí marnit večer na kusu zbytečně zatíženém balastem, kusu, jejž by dobrý dramaturgický zásah vysoustružil na polovinu. Nejnovější příklad? Dekkadancers a jejich v říjnu premiérovaný DOUBLE SHOT.

Jan Škoda: Zpěvačka TAYLOR SWIFT vydala nové album Midnights, které se rekordně prodává. Když ale uveřejnila klip k jedné z jeho písní, Anti-Hero, už ho musela upravovat. Zpívá o tom, že je sama svým největším nepřítelem a že si je nejistá kvůli hlasu ve své hlavě, který ji v klipu například utvrzuje v tom, že je tlustá. Právě slovo „fat“ napsané na váze zpěvačka vystřihla, protože podle některých reakcí podporovala takzvanou fatfobii, tedy strach z lidí s nadváhou. Swift ale novým songem přece říká, že nežijeme v utopii, tak proč tyhle útlocitnosti?

Never more klesající křivce knižního trhu.