Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more neplodnému plkání o umění veřejném prostoru

Jsou ta prsa proporční, nebo ne? Češi jsou experti na politiku, hokej, covid a teď i na umění ve veřejném prostoru. K Lilith, nové soše Davida Černého v pražském Karlíně, se v posledních týdnech vyjadřoval kde kdo, zejména k určitým jejím partiím. Přitom se v ulicích dějí i umělecky zajímavější věci... A taky nebezpečnější, jako když hrozilo, že fasádu jedné školy nadobro opustí ceněný reliéf; tady veřejná debata naopak pomohla. Nadobro nás ale mezitím bohužel opustila herečka Angela Lansbury.

Marek Gregor: Neustále se řešil nedostatek umění ve veřejném prostoru v hlavním městě, a když se věci najednou začnou dít, spustí to spousty hejtů. Netvrdím, že obří žena Lilith na karlínském baráku je nejlepší dílo Davida Černého, ale dovolím si tvrdit, že Chrliče Jiřího Příhody ve stejné čtvrti jsou ve správnou dobu na správném místě a že Kinterova Sněhurka a sedm trpaslíků na Klárově je geniálním sochařským komentářem. Stop hejtům!

Vojtěch Rynda: Vedení ZŠ Filosofská na pražském sídlišti Novodvorská uvažovalo o tom, že z průčelí budovy natrvalo sejme velkoformátový reliéf Vazby (jinak také Řetěz) z roku 1964 od Jiřího Nováka, průkopníka kinetické plastiky. Vzácné a nadčasové dílo ze slitiny železa a hliníku, na němž spolupracovali architekti Aleš Bořkovec a Vladimír Ježek, patřilo mezi ta, která „zlidšťovala“ komunistická sídliště. Až díky odmítavé reakci veřejnosti se prý rozhodlo, že se plastika po zateplení fasády na budovu vrátí. Uf!

Veronika Bednářová: Odcházení pokračuje: minulý týden přišel svět o další z předních dam uměleckého vesmíru, právem vyznamenanou svou vrstevnicí, královnou Alžbětou II. Pět dní před svými sedmadevadesátými narozeninami zemřela britsko-americká herečka Angela Lansburyová. Měla za sebou desítky rolí, ale stejně si ji, což je nespravedlivé, budeme pamatovat jen z ikonického detektivního seriálu To je vražda, napsala.

Never more zbytečným tahanicím o umění ve veřejném prostoru.