Jan Váňa přebírá cenu LCKK

Jan Váňa přebírá cenu LCKK Zdroj: Zbyněk Pecák

Jan Váňa přebírá cenu LCKK
Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš a kulturní redaktorka Kateřina Kadlecová předávají cenu Janu Folnému za román Hotel Ryoal
Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš a kulturní redaktorka Kateřina Kadlecová předávají cenu Janu Folnému za román Hotel Ryoal
3
Fotogalerie

Vítězem LCKK je Jan Váňa s románem Křehkost, cenu Reflexu bere Jan Folný za Hotel Royal

Již posedmadvacáté byla udělena Literární cena Knižního klubu; odborná porota ji přiřkla kulturnímu sociologovi Janu Váňovi (*1986) za román s názvem Křehkost. Táž porota pak zvolila vítěze Literární ceny týdeníku Reflex: v rámci vyhlášení LCKK 2022 ji z rukou šéfredaktora Marka Stoniše převzal v Británii působící hotelový manažer Jan Folný (*1977) za svou v pořadí čtvrtou knihu, Hotel Royal.

Rukopis Jana Váni se prosadil v konkurenci sedmdesáti zaslaných prací. Odměnou vítězi je prémie 100 000 Kč, originální skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy a vydání Křehkosti pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub.

Vítězné dílo bylo slavnostně vyhlášeno v úterý 20. září 2022 v podvečer v Klášteře sv. Anežky České v Praze. Slavnostní večer uváděla Monika Valentová. Oceněnou práci vybrala porota ve složení: spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, publicistka Kateřina Kadlecová a spisovatelka Jana Šrámková.

Literární cena Knižního klubu se nezaměřuje na již publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy. Od svého vzniku v roce 1995 cíleně podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Díla vydaná díky LCKK dosahují literárních i komerčních úspěchů: například romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku a Tapetář Emy Labudové byl na tuto cenu nominován.

O čem že ta Křehkost je?

Anotace románu spisovatele a kulturního sociologa Jana Váni, s nímž vám přinášíme rozhovor, přibližuje obsah velmi současného románu: „Bára a Filip. Dva mladí lidé podobní tolika ostatním. Dají se dohromady přes Tinder. Nejdřív si píšou, poznávají se, váhají. Šrámy z předchozích partnerství se mísí s touhou konečně objevit pravou lásku. Oba mají za sebou řadu vztahů, mají slibně rozjeté kariéry. Touží se pomalu usadit a třeba i založit rodinu. Ale protože nemůžou hledat návody u svých rodičů, nezbývá jim než si vyšlapat vlastní cestu. Využívají naplno příležitostí, které jim dnešní svět nabízí. Zároveň se však musí podřídit společenským vzorcům, jež jim komplikují život a dělají je zranitelnými. Křehkost vlastní identity je navzdory všem racionálním postojům i technickým vymoženostem jednou z klíčových metafor partnerského vztahu. Co dnes znamená být mužem a ženou? Lze tyto role vůbec nadále naplňovat? Společenský román o životě současných třicátníků si pokládá řadu zásadních otázek.“

Hotýlek Jana Folného

V pořadí třetí Literární cenu týdeníku Reflex pak v rámci vyhlášení LCKK 2022 získal román Jana Folného Hotel Royal. Odměnou vítězi je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub a roční předplatné Reflexu.

„Vítejte v Hotelu Royal! Je nám potěšením vás ubytovat v našich povídkách, črtách a mini situacích z prostředí luxusního londýnského hotelu. Podobně jako naše pokoje tak i naše příběhy mají různou velikost, různé naladění, v každém se budete cítit jinak. A podobně jako všechny hotelové chodby (úzké, tmavé, odlehlé a nepříjemné, ale i ty velké a majestátní) vedou do hotelové recepce, tak i jednotlivé části knihy vedou k něčemu většímu a sjednocujícímu. Nabízíme Vám pohostinnost, prvotřídní služby a zábavu, ale také úzkost, násilí a podivnost…“

S Janem Folným (*1977), který je původním povoláním učitel českého a ruského jazyka, po „vyhoření“ se přestěhoval do Londýna a prošel celou hierarchií profesí v hotelnictví až téměř na špici pyramidy, mezi hotelové manažery, jsme pořídili rozhovor. Přečtete si ho v Reflexu č. 38, až 22. září vyjde.

Oba romány vycházejí, jak tomu bylo u vítězů LCKK i LCRX ostatně i dříve, pod hlavičkou Knižního klubu, tedy nakladatelství spojeného s největším a nejstarším českým čtenářským klubem, který prvního října oslaví třicet let. Aktuálně má klub, založený v říjnu roku 1992 společností Bertelsmann AG, 196 869 aktivních členů, z toho 84 % žen a 16 % mužů. Za dobu své existence obsluhoval klub celkem 1‚7 milionu členů a víc než 48 tisíc členů je v klubu déle než deset let, od roku 1995 hledá Knižní klub nové literární talenty prostřednictvím Literární ceny Knižního klubu.