Obálka knihy

Obálka knihy Zdroj: Archiv nakladatelství Paseka

Ukázka z knihy
Ukázka z knihy
Obálka knihy
3
Fotogalerie

Krádež varlat a zkouška impotence? Podivuhodná historie sexu vás vezme na dobrodružnou výpravu staletími

Kdybyste se mě zeptali, proč jsem si na čtení vybral knihu Podivuhodná historie sexu, řekl bych, že mě na první pohled zaujala obálka. Ani ne proto, že ji zdobí rytina pána, který sahá slečně pod sukni, toho jsem si hned nevšiml, ale protože ta grafika (výrazně žlutá s ostře fialovým titulkem) mi podvědomě evokovala grafiku Monty Pythonů, respektive Terryho Gilliama. Takhle jednoduché to bylo.

A když jsem se potom díval, čí je to práce, zjistil jsem pouze, že české vydání Podivuhodné historie sexu (vyd. Paseka ve svižném a čtivém překladu Petry Diestlerové) kopíruje to původní, jehož vydavatelem je, kupodivu, nikoli nějaké zavedené vydavatelství, ale platforma Unbound. A pak samozřejmě sehrálo roli slovo sex v titulu, že ano.

Jak se asi studuje sex?

Kate Listerová v osmi vtipně a zajímavě ilustrovaných kapitolách (Sex a  slova, a vulvy, a penisy, a jídlo, a stroje, a hygiena, a rozmnožování, a peníze) důkladně probírá zmíněné okruhy. Ačkoli se zdá, že práce na tomhle tématu musela být jenom radost, a můžeme o něm všichni mluvit celý večer, tady máme před sebou více než čtyřsetstránkové dílo, které si vyžádalo spoustu studia a rešerší. A nakonec ani psaní zřejmě nebylo tak docela snadné, protože utřídit všechny informace, s kterými jsme seznámeni, to byla šichta. A výsledek stojí za to.

A je to o to lepší, že i když se jedná bezmála o vědeckou práci, Kate Listerová, jinak též přednášející Trinity University v Leedsu, nešetří vtipem a přes úctyhodný rozsah publikace nenudí (sex, to je jasné). Tuhle knihu lze zhltnout skoro na posezení. Jak píše vydavatel, ta dobrodružná "cesta od erotických fresek v Pompejích po moderní nevěstince se sexuálními roboty či od středověkých zkoušek impotence po krádež varlat v současnosti vyvrací stereotypy a poskytuje cenný rámec aktuálním otázkám včetně genderu a sexuálního násilí". 

Miluju slovo kunda

Abych byl konkrétní: hned na straně dvacet sedm se v kapitole nazvané Ošklivé slovo pro ošklivou věc dočteme: "Miluju slovo kunda. Miluju na něm všechno. Nejen to, co označuje, tedy vulvu, vaginu a stydké pysky (což jsou všechno kundí rozkoše a zakrátko se k nim vrátíme), ale rovněž čistě způsob, jak to slovo zní a vypadá. Miluju ten prostý výraz.

A teď pozor, protože tady se dostáváme k pozoruhodné skutečnosti a původu toho důležitého slova, které je skoro stejně staré jako lidstvo samo, a další odstavec zřejmě nebyl až tak těžký překladatelský oříšek, jak by se mohlo zdát.

Tedy: Zbožňuji jak ty první tři hlásky (K U N) zvučně duní celým slovem, dokud je nezastaví plozivní souhláska D a úderné A na konci. A líbí se mi taky, jak ta důrazná K a D lemují něžnější zvuky UN, takže člověk může vypálit to slovo jako střelu, nebo naopak protáhnout první i druhou slabiku k zesílení dramatického účinku: kúúúúúndáááá! My, kteří bojujeme za svobodu slova, kundu nikdy nedáme!"

A tady se dočteme, že třeba právě tenhle boj byl historicky těžký a není zdaleka dobojován.

Stud postaršího heterosexuálního chlápka

Mohl bych citovat mnoho a dopadlo by to tak, že bych přepsal celou knihu, z čehož by asi vydavatel žádnou radost neměl, ale text Kate Listerové k tomu úplně svádí.

Raději poznamenám, že sex a jeho historie za sebou mají také mnoho brutálních a zapeklitých kapitol, ve kterých a o kterých se vedou líté boje a za které se jako postarší heterosexuální chlápek docela stydím. Docela by mě zajímalo, jak se k nim budou stavět čtenářky.

Rozhodně myslím, že Kate Listerová je autorka dostatečně emancipovaná a sebevědomá na to, aby tohle téma pojala s potřebným nadhledem i přehledem. Napsala knihu, na kterou hned tak nezapomenu a v knihovničce se mi jen tak neztratí. Nejen kvůli té výrazné obálce.