Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more: Ministerstvo kultury se mění v ministerstvo likvidace, zejména filmu

Tuzemskou kulturu, už tak zdecimovanou covidem (ale který obor pandemie ušetřila...), čekají škrty na úrovni ministerstva, a to až o miliardu. A tomu, co jinde funguje a vydělává (pobídky filmařům a odvádění peněz ze streamování), se u nás házejí klacky pod nohy. Že jsme prošvihli koncert Patti Smith, už je v tomhle kontextu to nejmenší.

Marek Gregor: Ano, je krize, jenže je také obří inflace – proto se vládní plán přidělit ministerstvu kultury o miliardu méně jeví jako hodně krátkozraký. Některé obory kultury, mimo jiné ta živá, si své krušné časy již zažily během covidové pandemie: představa, že se ještě více uskromní, je naprosto iluzorní. Pokud s tím stát něco neudělá, bude ministerstvo kultury čím dál častěji připomínat ministerstvo likvidace.

Veronika Bednářová: Státnímu fondu kinematografie došly peníze na filmové pobídky už v lednu a evropskou směrnici o audiovizuálních službách, která umožňuje uložit streamingovým platformám povinnost odvádět peníze do národního fondu kinematografie, také v ČR pořád nemáme. Současné ministerstvo kultury omlouvá svou nečinnost laxností toho minulého... Jak dlouho to český film ještě vydrží?

Kateřina Kadlecová: Přes veškeré napojení na mediální servis, twitterové novinky a pouliční šeptandu člověk občas mine zásadní kulturní akci. Never more s lítostí a trpkostí uděluju sama sobě: minulý týden jsem proflákla pražský koncert Patti Smith ve vyprodaném karlínském Foru. Samozřejmě byl skvělý.

Never more putuje, hned ze dvou výše uvedených důvodů, ministerstvu kultury, které si brzy vyslouží přezdívku ministerstvo likvidace.