ČESKÁ SEZÓNA V DRÁŽĎANECH: Je to svérázný komentář k tuzemské kulturní reprezentaci spojené s českým předsednictvím Radě EU? Projekt bývalého ředitele Národní galerie v Praze JIŘÍHO FAJTA, od loňského roku zaměstnance Státních uměleckých sbírek v Drážďanech, dává vzpomenout na uličnictví Černého Entropy. Pod Fajtovou kuratelou totiž bude v pátek 24. června v saské metropoli koncerty Ivana Hlase a skupiny Mydy zahájena Česká sezóna 2022. Po centru města budou rozmístěna ikonická díla našich sochařů: Krištofa Kintery (instalace My Light is Your Light), Františka Skály, Mileny Dopitové, Jakuba Nepraše, Michala Gabriela, Čestmíra Sušky a zmíněného Davida Černého. Vedle dalších plánovaných projektů pak v létě s představením Aladin přijedou bratři Formanové, Dušan Pařízek přiveze inscenaci z vídeňského Volkstheateru Štěstí a pád krále Otakara. Na podzim se chystá světová premiéra nového filmu Jana Švankmajera o kunstkomoře, kterou autor „již po desetiletí shromažďuje a dotváří na barokním zámečku v jihozápadních Čechách“. Právě Švankmajerovo heslo Všechnu moc imaginaci! Fajt vetkl do záhlaví festivalu, který vyvrcholí 11. listopadu otevřením stejnojmenné výstavy v prostorách Lipsiusbau a jenž „propojuje české umění 20. a 30. let minulého století s uměním současným“. (MG)

ČESKÁ SEZÓNA V DRÁŽĎANECH: Je to svérázný komentář k tuzemské kulturní reprezentaci spojené s českým předsednictvím Radě EU? Projekt bývalého ředitele Národní galerie v Praze JIŘÍHO FAJTA, od loňského roku zaměstnance Státních uměleckých sbírek v Drážďanech, dává vzpomenout na uličnictví Černého Entropy. Pod Fajtovou kuratelou totiž bude v pátek 24. června v saské metropoli koncerty Ivana Hlase a skupiny Mydy zahájena Česká sezóna 2022. Po centru města budou rozmístěna ikonická díla našich sochařů: Krištofa Kintery (instalace My Light is Your Light), Františka Skály, Mileny Dopitové, Jakuba Nepraše, Michala Gabriela, Čestmíra Sušky a zmíněného Davida Černého. Vedle dalších plánovaných projektů pak v létě s představením Aladin přijedou bratři Formanové, Dušan Pařízek přiveze inscenaci z vídeňského Volkstheateru Štěstí a pád krále Otakara. Na podzim se chystá světová premiéra nového filmu Jana Švankmajera o kunstkomoře, kterou autor „již po desetiletí shromažďuje a dotváří na barokním zámečku v jihozápadních Čechách“. Právě Švankmajerovo heslo Všechnu moc imaginaci! Fajt vetkl do záhlaví festivalu, který vyvrcholí 11. listopadu otevřením stejnojmenné výstavy v prostorách Lipsiusbau a jenž „propojuje české umění 20. a 30. let minulého století s uměním současným“. (MG) Zdroj: Archív

V KARLOVÝCH VARECH OŽÍVÁ DIZAJNPARK UMĚNÍM: V karlovarské čtvrti Tuhnice se chystá rekonstrukce výměníku tepla, v němž vznikne multifunkční prostor Dizajnpark. Stojí za ním neziskovka PROTEBE live a další orga­nizace, které ve městě podporují nezávislou kulturu a umění. V pátek 24. června se Dizajnpark otevře veřejnosti akcí Zažij něco jinak. Na programu je třeba Hang Out artistky a performerky Elišky Brtnické, která zkoumá prostor jako místo, kde se dá skákat, zavěšovat se a užívat si dobrodružství. Vystoupí místní Cirkus Céres, připravené jsou dílny pro děti a dospělé. K vidění bude architektonická studie budoucího prostoru a návštěvníci můžou prozkoumat výměník v jeho současné podobě a zapojit se do vizí a plánů s ním spojených. (JB)
UPGRADOVANÉ MEMOÁRY IVA POSPÍŠILA: Jedna z „nejunavenějších“ – prošla mnohýma rukama – domácích knih se dočkává reedice. Muzikant (dříve Garáž, Ivan Král nebo DG 307), pouštěč hudby (DJ Ivo) a manažer v šoubyznysu (pracoval pro label BMG, spoluzakládal nakladatelství a klub Radost) IVO POSPÍŠIL vydává po sedmi letech v nové grafické úpravě Zuzany Lednické o téměř sto stran doplněnou publikaci Příliš pozdě zemřít mladý. Křest, mejdan a několik dalších setkání s projekcí čtyřicetiminutové filmové koláže Davida Havase, která k této příležitosti vznikla, autor naplánoval mezi 17. a 26. červen v prostorách NoD nad pražským klubem Roxy. (MG)
Báseň týdne: Čtvrtek po poledni  17. června   Teď tu byla a už není probuzení.   Psík olizuje bezvládné nohy ledové obklady na chvíli vědomí úží se dech nech… Nářek od podlahy ke stropu tíseň v uších vrtulník odnáší tělo s duší nachovou. Drnčí sklo.  Sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ vyšla k nedožitým pětapadesátým narozeninám herečky a umělecké vedoucí Dismanova rozhlasového dětského souboru Jany Frankové (1967 až 2021). Její manžel, básník a spisovatel MILOŠ DOLEŽAL, se verši vyrovnává se smrtí a zároveň prostřednictvím poezie nachází sám pro sebe naději. Báseň Čtvrtek po poledni nese dataci 17. června. Jana zemřela následujícího dne. Tím je řečeno vše. (MŠ)
8
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!