Video placeholde
Dominika Hašková v Eurovizi.
Dominika Hašková v Eurovizi.
Dominika Hašková
Skupina We Are Domi v čele se zpěvačkou Dominikou Haškovou
Táta Dominátor jí fandil už v Talentu.
5
Fotogalerie

Ve finále Eurovize si zazpívá dcera Dominika Haška. Jméno mého otce mi ve světě nepomáhá, řekla Reflexu

V italském Turíně, kde se letos pořádá 66. ročník Velké ceny Eurovize, vystoupila 12. května 2022 česko-norská kapela We are Domi s písní Lights off a dostala se s ní do finále. Skupina, která reprezentuje Česko se skládá ze dvou Norů a jedné Češky. Tou je dcera slavného hokejového brankáře Dominika Hašková.

Kapela We are Domi postoupila do finále 66. ročníku Eurovize. Česko reprezentovali se singlem Lights Off.  Kromě zpěvačky Dominiky Haškové tvoří kapelu dva Norové – kytarista Casper Hatlestad a klávesista Benjamin Rekstad. Vystoupili jako poslední účastníci druhého semifinálového večera s číslem 18. Diváky ohromili nejen předvedením písně samotné, ale i světelnou show, která vystoupení doprovázela. V sobotním finále budou soutěžit s dalším 24 kapelami. Mezi favority diváků ale patří především ukrajinská kapela Kalush Orchestra, dále pak zpěvák Sam Ryder z Velké Británie a švédská zpěvačka Cornelia Jakobs.

Kapela We are Domi byla založena v roce 2018. Členové skupiny se seznámili na konzervatoři v anglickém Leedsu. Původně spolu chtěli prorazit v Londýně, to ale překazila pandemie. Proto se Dominika rozhodla přesunout do Česka, které v té době nemělo tak přísná opatření, jako v jiných zemích. V roce 2022 vyhráli národní kolo Eurovize. A to i přesto, že Dominika není soutěživý typ. V rozhovoru s Čestmírem Strakatým v Prostoru X uvedla: „Samozřejmě vím, že jsem v soutěži, to chápu a věděla jsem to od začátku, že musí být nějaká konkurence. Ale celý ten koncept je pro mě zvláštní, hlavně v hudbě, protože hudba je o tom, abychom se podporovali, když jsme součástí jedné komunity.“

I když má Dominika na kontě několik hudebních úspěchů, stále je konfrontována se svým otce – hokejovým brankářem a olympijským vítězem z Nagana Dominikem Haškem. „Táta mi nikdy nepomáhal, abych napsala texty, abych se zlepšila ve zpěvu. On dělal svoji věc a já si dělám svoje. Je to prostě můj táta, znám ho odmalička, takže když se mě někdo zeptá: ‚Co táta?‘, tak říkám: ‚Já nevím, co tvůj táta?‘,“ má jasno Hašková, které podle jejích slov jméno slavného otce, hokejového brankáře, v hudební branži dveře nikam neotvírá.

Do Eurovize jsou zástupci voleni vždy místní veřejnoprávní televizní společností. Ta buď své reprezentanty rovnou nominuje, nebo, jako v případě České televize, vyhlásí národní kolo. V semifinále a finále Eurovize se pak rozhoduje o postupu či vítězství soutěžících prostřednictvím telefonického hlasování diváků a zároveň národních porot. Diváci ale nesmí hlasovat pro soutěžící ze své země.

Eurovize samotná má dlouholetou tradici. První ročník se konal v roce 1956. Jedním z nejslavnějších vítězů je švédská kapela ABBA, která vyhrála v roce 1974 se songem Waterloo. Dále zde vystupovali slavní umělci jako Céline Dion, která zastupovala Švýcarsko, skupina Måneskin z Itálie nebo i Karel Gott, který vystoupil v roce 1968. Byl zde sice prvním českým zpěvákem, ale zastupoval Rakousko.

Celý rozhovor s Dominikou Haškovou v Prostoru X si můžete pustit zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Dominikou Haškovou • Videohub