Boleslav Polívka

Boleslav Polívka Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Boleslav Polívka
Boleslav Polívka
Boleslav Polívka
Boleslav Polívka
Z filmu Žert
6
Fotogalerie

První zprávy o Varech: Cena prezidenta pro Bolka Polívku, Žert s Josefem Somrem, podpora Ukrajiny

Od pátku 1. do soboty 9. července 2022 se letos koná 56. ročník karlovarského festivalu. Jeho organizátoři dnes – jako už tradičně na konci dubna - představili první novinky z plánovaných programových pilířů. Patří mezi ně Cena Prezidenta MFF KV pro Boleslava Polívku, uvedení nově restaurované filmové adaptace románu Milana Kundery Žert režiséra Jaromila Jireše a také vyhlášení spolupráce s Mezinárodním filmovým festivalem v ukrajinské Oděse. Hlavním mediálním partnerem MFF KV bude i letos Reflex.

Známe jej všichni. Jako výraznou evropskou osobnost autorského divadla, z geniálních českých filmových komedií, z televizní obrazovky: Cenu prezidenta MFF KV za umělecký přínos české kinematografii převezme letos herec, dramatik, scenárista a režisér Boleslav Polívka.

Na plátně se prosadil už v ikonické Baladě pro banditu (1978), klíčovou se pak v jeho filmové tvorbě stala spolupráce s Věrou Chytilovou, která začala Kalamitou (1981) a pokračovala tituly Šašek a královna (1987), Dědictví aneb Kurvahošigutentág (1992), Vyhnání z ráje (2001) a Hezké chvilky bez záruky (2006).

I když Polívku vnímáme především jako komika díky rolím v Pelíšcích (1999), U mě dobrý (2008) nebo Muži v naději (2011), Českým lvem za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli byl oceněn za výkon v dramatu Musíme si pomáhat (2000) režiséra Jana Hřebejka, nominovaném na Oscara za nejlepší zahraniční film. Dalších sedm nominací na Českého lva pak Polívkovi přinesly žánrově rozmanité tituly Cesta z města (2000) Tomáše Vorla, Pupendo (2003) Jana Hřebejka, drsně lyrické Štěstí (2005) Bohdana Slámy, Roming (2007) Jiřího Vejdělka, fantazijní Andělé všedního dne (2014) Alice Nellis, zralý debut Slávka Horáka Domácí péče (2015) nebo pohádka Jiřího Stracha Anděl Páně 2 (2016).

K poctě Boleslava Polívky karlovarský festival uvede snímek režiséra Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo (1996) – za roli faráře v něm získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli i cenu v této kategorii právě na festivalu v Karlových Varech.

Video placeholde
Bolek Polívka o svém projektu Zamrzlé úsměvy a přání do nového roku • Martin Bartkovský

Žert Milana Kundery

Letošním digitálně restaurovaným filmem bude zásadní titul československé nové vlny, filmová adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou v roce 1968 natočil režisér Jaromil Jireš v hlavní roli s Josefem Somrem.

Román Milana Kundery o původně nevinné studentské recesi Žert vyšel v roce 1967, film měl premiéru v kinech počátkem roku 1969. Zažil mezinárodní úspěch, a vzápětí byl uložen do trezoru; uvedení na řadě mezinárodních filmových festivalů se dočkal až po roce 1989.

Festival ve Varech inicioval projekt digitálního restaurování českých filmů už v roce 2011 - jako první titul uvedl Vláčilovu Marketu Lazarovou, postupně pak další restaurované klenoty, mezi jinými v roce 2017 oscarový Obchod na korze tvůrčí dvojice Ján Kadár – Elmar Klos. Na 55. ročníku MFF KV pak proběhla velká retrospektiva filmů, které byly restaurovány organizací The Film Foundation; založil ji americký režisér Martin Scorsese.

Pomoc Festivalu Oděsa

Karlovarský festival podpoří ukrajinské filmaře a tamní filmový průmysl úzkou spoluprací s Mezinárodním filmovým festivalem v Oděse (OIFF). Bude hostitelem programu Works in Progress 13. ročníku filmového festivalu Oděsa, který se vzhledem k válce na Ukrajině nemůže konat. Na karlovarském festivalu proběhne pod názvem OIFF WIP Selection.

„Jsme přesvědčeni, že široká solidarita s válkou zasaženou Ukrajinou musí zahrnovat i podporu jejího kulturního života, který byl v této chvíli téměř zastaven. Jako filmový festival jsme proto hledali cesty, jak podpořit ukrajinskou kinematografii a jsme rádi, že se společně s filmovým festivalem v Oděse podařilo najít formu spolupráce, která má smysl,“ říká vedoucí Industry oddělení MFF KV Hugo Rosák.

„Současné válečné podmínky, v nichž se Ukrajinci ocitli, mají přímý vliv na filmový průmysl. Proto jsme dostali nabídku od MFF Karlovy Vary, aby se Industry část oděského festivalu stala součástí varského Industry programu. Jsme našim českým kolegům nesmírně vděční, že nám dali příležitost představit ukrajinskou kinematografii, talenty a kulturu světu,“ říká Anna Machuh, generální ředitelka OIFF.

Program Works in Progress je v rámci OIFF prezentací hraných celovečerních filmů, které jdou v letech 2022-2023 do distribuce. Cílem je představit ukrajinské filmy světu a lokálním trhům, přitáhnout pozornost mezinárodních distributorů a také najít partnery pro budoucí projekty. Výběrová komise OIFF vybere 12 hraných filmů, které jsou ve finální fázi výroby či v postprodukci a které vznikly na Ukrajině či v koprodukci s Ukrajinou.