Video placeholde
Karel Vágner při převzetí státního vyznamenání.
Karel Vágner
Vágner
2021 Dnes už spolu Kotvald s Hložkem nevystupují.
2003 Svůj hit si zpěváci připomněli i na koncertě v Lucerně po bezmála 20 letech.
20
Fotogalerie

Hitmaker Karel Vágner slaví 80. narozeniny. Jeho Holky z naší školky jsou nejprodávanější českou skladbou

Je tomu již čtyřicet let, kdy v únoru 1982 poprvé v československém rozhlasovém éteru zazněla písnička „Holky z naší školky“ v podání Stanislava Hložka a Petra Kotvalda. Skladba se ihned stala šlágrem a počet prodaných desek, které ji obsahovaly, stoupal raketovým tempem. Prodeje byly tak masivní, že tato písnička je dodnes považována za nejprodávanější skladbu československé, potažmo české hudební historie. Autorem hudby k ní je skladatel, producent, ale i baskytarista Karel Vágner. Právě dnes tento jeden z největších tuzemských hitmakerů slaví 80. narozeniny.

Pro úplnost dodejme, že chytlavý text plný dívčích jmen k této písni napsal Pavel Žák a celou skladbu pak zaranžoval další neméně známý hudebník té doby Jindřich Parma. Podle oborových statistik se dodnes prodalo přes dva miliony hudebních nosičů všeho druhu s touto písní, přičemž milionu prodaných nosičů dosáhli tvůrci zhruba po roce a půl od uvedení tohoto hitu do rádií a do prodeje. Skladba byla titulní hudbou k filmu Bota jménem Melichar, který byl režijní prvotinou Zdeňka Trošky. V tomto snímku z prostředí jedné pražské základky pak zaznívají další písničky, pod nimiž je Vágner taktéž autorsky podepsán.

Přestože hit Holky z naší školy dosud nebyl nikým překonán, ve tvorbě Karla Vágnera tvoří jen jednu položku z jeho nepřeberné tvorby. Vágner je známý i díky dlouholeté spolupráci se zpěvačkou Hanou Zagorovou, se kterou společně nazpíval slavný hit Hej mistře basu. Pro Zagorovou, která byla po určitou dobu i jeho partnerkou, Vágner napsal řadu dalších neméně známých a dodnes hraných skladeb jako Dneska už to vím, Auťák na lásku, Ahoj léto, Počitadlo lásky, Usnul nám, spí a především legendární duet s Petrem Rezkem Duhová víla.

Dvorním skladatelem byl Vágner pro již zmiňované duo Hložek–Kotvald a dodnes zaznívají z rádií přes třicet let staré fláky jako Bílá královna, V pohodě, Senza holky, senza kluci, Karel či Nesedej na lep snům. Vágnerova kapela pak do repertoáru obou populárních zpěváků převedla i zahraniční hity jako Ó, Sůzi, Krejčí či Sen můj a Lízin. Hudbu Vágner psal i Pro Jiřího Suchého, Karla Gotta, Petru Janů, Ivetu Bartošovou, Lucii Vondráčkovou, pro své děti či k filmům Zdeňka Trošky.

Zastavme se ještě u jeho života. Karel Vágner se narodil 22. března 1942 v Praze. Své dětství prožil se svými rodiči a staršími sourozenci v pražských Kbelích. Po základní škole se vyučil nástrojářem a následně pracoval ve Vetechně v Čakovicích. Od dětství byl nadšeným sportovcem, věnoval se hlavně atletice a fotbalu. Ve Kbelích chytal dorosteneckou ligu. Později se začal věnovat atletice. Byl skvělým výškařem a tyčkařem. Jeho velkým klukovským snem bylo účastnit se nějaké velké sportovní akce. Málem se mu to podařilo, byl totiž nominován na mezinárodní závody s tehdejší NDR. Nakonec se jich však kvůli pracovnímu úrazu nezúčastnil. Právě ve Veltechně v Čakovicích mu zachytila levou ruku rámová hydraulická pila na železo. V šoku spadl na páku, díky níž se pila zvedla a pila mu ruku neamputovala. Dodnes má jizvu přes celé zápěstí.

Tato příhoda ho však nasměrovala do úplně jiných vod. Po čase stráveném v nemocnici odešel na vojnu a začal cvičit na kontrabas. Právě na vojně si uvědomil, že hudba je to, co chce do budoucna dělat a věnovat se jí profesionálně. Absolvoval kontrabasové oddělení Státní konzervatoře. Hrál v několika skupinách jako Greenhorns, Sodoma gomora a Hroši Jana Spáleného. Vedl také orchestr Evy Pilarové, hrál s Karlem Vackem mladším, Lubomírem Brebcem, v Tanečním orchestru Československého rozhlasu, ale například i v Semaforu u Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Díky Františku Živnému se dostal do orchestru Karla Duby.

Orchestr Karla Duby často jezdil na zahraniční turné. Vágner se s touto kapelou vydal 19. srpna 1968 na šňůru po Mongolsku a Sovětském svazu. O dva dny později kapelu vzali pořadatelé na výlet. Díky zmatečnému počínání řidiče autobus spadl ze srázu a převrátil se. Vágner vypadl, stejně jako klávesista Ivo Moravus z autobusu oknem. Oba měli štěstí, jako jediní nehodu přežili. Vágner měl rozbitou hlavu, potrhané ruce a dva uražené výrůstky na páteři.

Karel Vágner měl a má osobní bohatý život. Byl považován za velkého milovníka žen. Jeho první manželkou byla kreslička z plzeňské Škodovky Hana Hachová. Po rozvodu s ní žil s Evou Pilarovou a poté i Hanou Zagorovou. Poté se však ještě třikrát oženil, jeho manželkou je nyní bývalá moderní gymnastka řeckého původu Katina Papadopulosová. Ze svých manželství má Vágner šest dětí (například jeho syn Jakub je světově proslulý rybář) a je mnohonásobným dědečkem. V říjnu 2021 Vágnerovi prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.