Autoři knihy přicházejí s novými úchvatnými fotografiemi pořízenými v srdci včelstva i v laboratoři a s textem mimořádné dokumentární solidnosti, ale i poetiky

Autoři knihy přicházejí s novými úchvatnými fotografiemi pořízenými v srdci včelstva i v laboratoři a s textem mimořádné dokumentární solidnosti, ale i poetiky Zdroj: Archiv nakladatelství Brázda

Kniha slibuje vysvětlení významu plástů pro komunikaci a důležitou roli prázdných buněk, poznání existence vnitřní sítě ve včelstvu, neuvěřitelných kognitivních schopností včel i jejich paměti.
Obálka knihy
Z knihy čtenáři zjistí, jak superorganismus funguje z hlediska komunikace, demokracie a rozhodování
Ukázka z knihy Génius včelstva
Ukázka z knihy Génius včelstva
5
Fotogalerie

Medu se letos opět nedostává. Proč? Odpoví výborná publikace Génius včelstva

Bylo dřív vejce, nebo slepice? Tahle otázka zůstane navždycky nezodpovězená, ovšem vejce ani slepice by nebyly bez včel.

Ani rostlinstvo, ani zvířena. Kdesi jsem četl, že život na planetě by při vymizení včel vymřel do dvou let. Netuším, jak je se včelami svázán ekosystém oceánů a jak to mají s opylením chobotnice a vorvani, proto mi nezbývá než věřit odborníkům a jejich prognostickým číslům.

Včelařil i Vilém Mrštík

Faktem je, že včel povážlivě ubývá a křížem krážem převážet z místa na místo podle potřeby úly na kamionech, jako to dělají farmáři v Americe, situaci neřeší. Naopak to trochu připomíná velkodrůbežárny na výrobu vajec, abych se vrátil na začátek. Na našich dvorech už se dávno nepopelí slepice a obdobně zmizely z naší krajiny i včely. Každý statkář, ale i drobný domkář míval minimálně jeden úl na zahradě a ten byl nedílnou součástí jejich hospodářství.

Včelařením se nezaobíral jenom tzv. prostý lid. Vilém Mrštík, když nechtěl pít laciné kafe od žida cinknuté otrušíkem, ale ze spolku, musel si na ně vydělat prodejem medu. Tantiémy za divadelní hru Maryša zdaleka nebyly takové, jak si dneska představujeme, a tak se Mrštík stal profesionálním včelařem. A že své včely doopravdy miloval, za místo dobrovolného odchodu ze světa si zvolil včelnici a tam si bratrovým skalpelem podřízl hrdlo.

Včely jsou včely a lidi lidi

Proč ale tohle všechno říkám. Čas od času se najdou zapálení osvícenci, kteří se pokoušejí neutěšený stav věcí změnit, což je případ profesora Jürgena Tautze, který stojí za vznikem reprezentativní publikace Génius včelstva (vydalo ji nedávno v překladu Marie Dudilieux nakladatelství Brázda). Fungování superorganismu, jakým včelstvo je, vysvětluje jinak, než je tomu v suchopárné včelařské literatuře obvyklé, což názorně dokreslují fotografické makrovhledy do tohoto fascinujícího mikrosvěta pořízené v srdci včelstva i v laboratoři Éricem Tourneretem. Anotace knihy slibuje (a její text to vrchovatě plní), že se dozvíte, jak včelstvo bojuje proti nemocem nebo predátorům, jak se včely přizpůsobují a vybírají si matku, o podstatě snubního letu, o tichém volání květů, alchymii nektaru, významu vůní a královského parfému...

Pokud se po přečtení téhle knihy rozhodnete začít včelařit, bude to jenom dobře. Musíte ovšem počítat s drobnými úskalími, jako že umístění svých úlů musíte nahlásit, což je exkluzivní servis pro zloděje. Tohle se řešilo v nedávné minulosti a řeší doposud. Inu, včely jsou včely a lidi lidi. À propos, vědci spočítali, že po vymizení lidí by život na planetě ani za tři miliardy let, sto dvacet dní a tři vteřiny… nevymřel.