Ladislav Frej

Ladislav Frej Zdroj: Archiv Blesku

Ladislav Frej oslavil 80. narozeniny.
Ladislav Frej oslavil 80. narozeniny.
Ladislav Frej oslavil 80. narozeniny.
Ze slaného dortu byl Ladislav nadšen. Svíčky sfoukl všechny.
Stašová s Frejem v představení Na Zlatém jezeře
21
Fotogalerie

Sova junior slaví 80. narozeniny. Připomeňte si nejslavnější role Ladislava Freje

Přestože během své herecké kariéry ztvárnil Ladislav Frej desítky rolí v televizních filmech, seriálech i na prknech divadel, většina diváků ho má spojeného především s rolí doktora Karla Sovy v Dietlově slavném seriálu Nemocnice na kraji města. Dnes si Frej připomíná významné životní jubileum a slaví 80. narozeniny.

Výčet jeho rolí je přitom velice pestrý. Kromě kultovního seriálu z lékařského prostředí v nemocnici v Boru, který se dočkal dvou volných pokračování, měl Frej i výraznou roli nadporučíka Břetislava Kubáta v dalším seriálu z pera Jaroslava Dietla – Malý pitaval z velkého města. V pozdějších letech si zahrál například i v seriálech Kriminálka Anděl, Náhrdelník či Stopy života.

Svoji neméně viditelnou stopu Ladislav Frej zanechal i ve filmu. Zahrál si například v historickém Vávrově opusu Dny zrady, dále pak ve filmech Hadrián z Římsů, Dívka s Mušlí, Za trnkovým keřem, Jára Cimrman, ležící spící, Chlapi přece nepláčou, Oldřich a Božena či Láska s vůní pryskyřice.

Ladislav Frej se narodil 26. listopadu 1941 v Brně. Umělecky činný je už od svého mládí. Hrál na housle a zpíval ve sboru brněnské Janáčkovy opery. Širší umělecký duch mu dopomohl k úspěšnému absolvování JAMU. Odtud zamířil do satirického divadla Večerní Brno. V následujících letech pak prošel divadelními scénami v Pardubicích a Ostravě, devět let hrál v někdejším Divadle S. K. Neumanna v pražské Libni. Osmdesátá léta pak Ladislav Frej strávil v Městských divadlech pražských, odkud v roce 1987 zamířil do Divadla na Vinohradech, kde působil se čtyřletou přestávkou kvůli angažmá v Národním divadle až do roku 2012.

Vedle svých filmových a divadelních rolí na sebe Ladislav Frej upozornil i tím, když se v roce 2012 angažoval v mediálních diskusích, které provázely jmenování Tomáše Töpfera do funkce ředitele Divadla na Vinohradech. Z něj nakonec na vlastní žádost odešel. V poslední době září například v Národním divadle Brno v roli svérázného logopeda Lionela Loguea ve hře Králova řeč.

Od poloviny osmdesátých let se i věnuje dabingovým příležitostem, jeho nejslavnější dabingovou rolí je hlas inspektora Barnabyho ve Vraždách v Midsomeru.

Samotnou kapitolou je hercův soukromý život, během kterého byl Frej celkem čtyřikrát ženatý. Podle jeho slov první tři manželství (například s hereckou kolegyní Gabrielou Wilhelmovou) padlo za oběť kočovnému způsobu jeho života. Během svého angažmá v Pardubicích se Frej potkal se svou budoucí čtvrtou ženou, kterou byla populární herečka Věra Galatíková. Jejich manželství ukončila po 36 letech v roce 2007 smrt Galatíkové. Tato bolestná situace ho velice zasáhla, nicméně o rok později navázal vztah s o více než dvacet let mladší servírkou Gabrielou Mrkvicovou. I tento vztah dostal krutou tečku, protože Mrkvicová v loňském roce zemřela na rakovinu.

Z manželství s herečkou Věrou Galatíkovou má Ladislav Frej dvě děti, Kristýnu Frejovou a Ladislava Freje mladšího.