Obálka komiksu

Obálka komiksu Zdroj: Archiv nakladatelství Grada

V knize Otevřené hranice předkládá Bryan Caplan v dnešní době odvážný argument pro uvolnění všech omezení, kterými státy regulují imigraci.
Výsledkem takové politiky by bylo celosvětové vymýcení chudoby a s tím související rozkvět ekonomik napříč planetou.
Unikátní ekonomický komiks o přínosu otevřených hranic a ekonomické migrace obyvatel Země
3
Fotogalerie

Volná migrace spasí svět! Otevřete hranice a všichni zbohatneme!

To je základní teze komiksu/nekomiksu ekonoma Bryana Caplana, hlavního zastánce otevření celosvětového pracovního trhu. Caplan též tvrdí, že jedině tak lidstvo dosáhne prosperity a bohatství daleko dřív než ve stavu hranic zavřených. HDP se podle něj zvýší na dvojnásobek!

Pokud patříte mezi vítače, radujte se. Konečně budete mít v rukou publikaci plnou argumentů proti pitomiovským protějškům v diskusi. Nadšeně a s entusiasmem vám totiž Bryan Caplan, který je i hlavním hrdinou svého komiksu, vysvětlí, jak se všichni odmítači mýlí. A samozřejmě vás také seznámí se svými publikacemi a publikacemi svých kolegů z kampusu, kteří mají krásné myšlenky i účesy. 

Nejprve formálně k záležitostem naší komiksové rubriky – jako komiks je dílo Otevřené hranice s podtitulem Etika a ekonomie migrace dost chabé. Zach Weinersmith, který je kreslil, se sice snaží, ale Caplan je ekonom a uvažuje o komiksovém médiu pouze jako o ekonomickém prostředku vhodném pro šíření svých myšlenek. Má za to, že médium unese všechno, tedy nejen jeho teze, ale také vizuální příměry. Inu, neunese. Forma komiksu je pro tuto knihu naprosto zbytečná, daleko lépe by jí slušela normální kniha, byť s obrázky. Množství grafů je ubíjející, vyprávění krajně nekomiksové a kresba vaši pozornost také neudrží.

Imigranti vydělají více peněz na daně

Ale k myšlenkám. Dvojnásobné HDP! Jistě. Protože Caplan vychází z předpokladu, že každý imigrant bude v nové zemi efektivnější než v té staré a vydělá daleko více peněz, čímž zbohatneme všichni. Strach z terorismu je podle něj zbytečný, protože pravděpodobnost, že tento rok zemřete při atentátu, je ještě menší, než že do vás letos udeří blesk. Na tom něco je, ovšem obyvatelé Tel Avivu by dozajista měli pár výhrad…

Hravě se Caplan vypořádává i s problémem fiskálního útesu, protože imigranti přicházejí nejčastěji v produktivním věku a na jejich vzdělání nová země nevynakládá žádné prostředky. Jistě – ještě je tu problém těch nekvalifikovaných přistěhovalců, ale ti se prý tak nějak vsáknou a jejich děti už na tom budou daleko lépe a začlení se. Výzkumy podle komiksu totiž dokazují, že IQ se zvedá prostředím, ve kterém vyrůstáte. Má to co do činění s kvalitní stravou a podněty ve vzdělávání.

Zavřené hranice jsou zločin

Caplan dokládá, že největší boom zažila Amerika během přistěhovaleckých vln. USA zavřely hranice roku 1924 (o tom, že v roce 1929 přišla hospodářská krize a jak k ní přispěli imigranti, není v komiksu ani věta). Takže pokud by se hranice otevřely, roztočila by se ekonomika a dobře by se měli podle něj všichni. Protože nedovolit lidem, aby přišli utratit svoje peníze do země, kde je zboží dost, přece nedává smysl.

Postupně vyvrací všechny argumenty protekcionářů a stále dokola vysvětluje, jak skvělé by to bylo. Je mu ale jasné, že jeho názory jsou neprůchozí, tak navrhuje různá řešení jako vyšší zdanění imigrantů, nárok na sociální péči po pěti letech, také medicare (sic! tohle překladatel vážně nezvládl) by s nimi počítala třeba od hranice 100 000 dolarů odvedených na daních… Zkrátka trochu imigranty poždímat. Že je to taky zločin? Jistě, ale stále daleko menší zločin než lidi do nového státu, kterému přinesou užitek a sami si pomohou, vůbec nepustit.

Overtonovo okno dokořán

Nakonec tu ale jde o Overtonovo okno – tedy myšlenku, že pokud budeme o nepřípustných věcech hovořit dostatečně dlouho, pokud je uvidíme, stanou se méně nepředstavitelnými. K tomu je komiks Otevřené hranice výborný – předkládá totiž názory na migraci, které jsou nejen neotřelé, ale „slušného“ člověka, natož Čecha, by ani nenapadly.