Konečně zase spolu! Čtvrtý ročník festivalu ARENA nabídne kultovní Obludárium z dílny bratří Formanů i divadlo pro celou rodinu. Ze Španělska dorazí Los Galindos s představením UduL

Konečně zase spolu! Čtvrtý ročník festivalu ARENA nabídne kultovní Obludárium z dílny bratří Formanů i divadlo pro celou rodinu. Ze Španělska dorazí Los Galindos s představením UduL Zdroj: red

Divadelní festival Arena se uskuteční od 23. června do 3. července na pražské Smíchovské náplavce
Divadelní festival Arena se uskuteční od 23. června do 3. července na pražské Smíchovské náplavce
Divadelní festival Arena se uskuteční od 23. června do 3. července na pražské Smíchovské náplavce
Divadelní festival Arena se uskuteční od 23. června do 3. července na pražské Smíchovské náplavce
Divadelní festival Arena se uskuteční od 23. června do 3. července na pražské Smíchovské náplavce
5
Fotogalerie

Petr Forman: Po roce je to skoro jako sen, moci znovu hrát pro diváky

Petr Forman, umělecký ředitel festivalu ARENA, když jsme se ho zeptali, jak se těší na blížící se festival ARENA, nešetřil radostí. Open air festival Divadla bratří Formanů se po roční pauze uskuteční ve dnech 23. června až 3. července 2021 na nově zrekonstruované Smíchovské náplavce.

Festival se musel kvůli koronavirové pandemii o rok posunout. Co vše tato roční pauza s sebou přinesla?

Museli jsme se vypořádat se všemi organizačními obtížemi souvisejícími s neustále se měnícími vládními opatřeními. Pro celý kulturní (a nejen ten) svět to byl velmi těžký rok. Museli jsme upravovat program, řešit co bude možné a co ne. A proto jsem moc rád, že v letošním roce můžeme festival realizovat, i když s kapacitními omezeními. To nejdůležitější je, že můžeme být zase spolu a hrát pro diváky. Po tom roce je to skoro jako sen. Dá se říct, že cílem letošního ročníku je festival uskutečnit, což se snad již za pár dnů podaří, a já děkuji všem kolegům, partnerům a institucím za neuvěřitelné odhodlání a vstřícnost při organizaci.

Čtvrtý ročník změnil své místo – na nově zrekonstruovanou Smíchovskou náplavku. Proč tato změna?

Nejde až tak o změnu, spíše o menší posun a vývoj. I předešlé ročníky se konaly v prostředí náplavky o pár desítek metrů vedle. Letos jsme dostali možnost využít nově zrekonstruované prostory Smíchovské náplavky. Venkovní prostředí v blízkosti řeky dokresluje našemu tak trochu netradičnímu festivalu atmosféru. Řeka je pro nás důležitá kvůli lodi Tajemství, kde je naše „plovoucí jeviště“ pro realizaci představení. I letos si tak diváci mohou užít krásný výhled z pomyslné terasy, kterou vytváří zdejší park, a účastnit se doprovodných akcí na břehu i na kotvící lodi Tajemství.

Zmínil jste doprovodný program festivalu, na co vše se tedy diváci festivalu mohou těšit kromě hlavních představení?

Celá ARENA je koncipována jako festival divadla, nového cirkusu, hudby a současné vizuální tvorby. Tomu je přizpůsoben i doprovodný program, díky kterému se diváci mohou stát součástí uměleckého světa. Během festivalu budou probíhat například workshopy akrobacie pro začátečníky i pokročilé. Chybět nebudou koncerty a mysleli jsme i na děti, které se mohou zapojit do výtvarných dílen a vyrobit si třeba vlastní tričko nebo nějaký zajímavý kousek ze dřeva. Myslím si, že každý návštěvník si na festivalu najde kulturní vyžití podle své chuti. Vstup do areálu, kde je možné u řeky mezi stany třeba jen tak posedět, je samozřejmě po celou dobu konání festivalu zdarma.

Pojďme se podívat na hlavní program. Co by si diváci neměli letos nechat ujít?

Na co se moc těším, je představení UduL katalánského souboru Los Galindos. K nám do Čech přijedou úplně poprvé a jsou výborní. Zvědavý jsem také hodně na studenty z mezinárodní cirkusové školy Ésacto'Lido v Toulouse. Na lodi Tajemství uvedeme premiérovou inscenaci Vraky snů od Holektiv & Cink Cink Cirk. Ta je dělaná pouze pro unikátní prostory lodi. Ale každé představení stojí za to vidět: Iluzionista s Vojtou Švejdou, Šťastný princ i obnovené Obludárium. Ale já jsem hlavně rád, že se zase něco děje! Že můžeme dělat svoji práci. Potkávat se s lidmi a zvát je do světa divadla a kumštu. Do prostředí a míst, které máme rádi... do těch krásných, a přitom stále neprobádaných a tajemných zákoutí fantazie.