Ikonická fotografie setkání US Army a Rudé armády 26.dubna 1945 na Labi u Torgavy

Ikonická fotografie setkání US Army a Rudé armády 26.dubna 1945 na Labi u Torgavy Zdroj: Archiv nakladatelství Resonance

Obálka novinky B. Balcara
Konec války na demarkační linii v Karlových Varech
 Památník setkání Rudé armády a US Army ve Vitějovicích na Prachaticku
Pamětní panel demarkační linie v Rokycanech
Památník setkání Rudé armády a US Army v Písku
8
Fotogalerie

Pestře a čtivě o Pattonově armádě: Osvobození přišlo také ze západu

Domažlické nakladatelství Resonance právě vydalo v rámci projektu Z Normandie přes Ardeny až k nám předposlední, 19. svazek populární edice Osvobození 1945 svého zakladatele a šéfa Bohuslava Balcara v jedné osobě. Nese název Z ČESKÉHO LESA K DEMARKAČNÍ LINII.

Autor, vystudovaný ekonom a člen Jednoty tlumočníků a překladatelů ČR, se dějinami druhé světové války dlouhodobě intenzívně a zevrubně zabývá. Na této ediční řadě je obzvlášť sympatické, že přináší nikým dosud nepublikovaná a do nejmenších podrobností zpracovaná fakta. Balcarovou velkou předností je jeho jazyková vybavenost, jež mu umožňuje čerpat z německo- i anglickojazyčných publikací a využívat bohatých osobních kontaktů a korespondence se zahraničními publicisty. Své práce také doplňuje anglickým a německým textem.

Vzpomínky velitele, ženisty i muzikanta

V nejnovějším svazku průkopnické edice, jejíž vydávání bohužel poznamenala pandemie covidu-19, která zbrzdila možnosti badatelské činnosti, a tudíž vedla ke zpoždění proti původnímu vydavatelskému záměru, autor hned na začátku vysvětluje pojem demarkační linie a uvádí příklady z minulosti – od Franko-alemanské čáry až po Modrou linii mezi Izraelem a Libanonem z roku 2001. Jako v předešlých svazcích napřed seznamuje čtenáře s bojovou situací na frontě, aby si dovedli učinit představu v rámci širšího kontextu. Postup všech amerických jednotek v inkriminované oblasti rozebírá chronologicky, s chirurgickou přesností, opíraje se rovněž o vzpomínky velitele, tankisty, ženisty, zdravotníka, ale třeba i muzikanta.

Působivě živé počteníčko

Právě tato pestrost z knížky činí nikoli pouhý, pro někoho možná poněkud suchopárný, výčet historických, pylem času dávno zavátých událostí, nýbrž působivě živé počteníčko. To umožňuje přenést se do nezapomenutelné atmosféry, kdy se druhá světová válka v Evropě chýlila ke konci a kdy obyvatelé osvobozovaných území vzhlíželi k vítězícím Spojencům s nadějí provázenou i zvědavostí. Že dokonale vybavení, vyzbrojení a perfektně zásobovaní američtí vojáci vzbuzovali obdiv a úctu, což se zdaleka ne vždy dalo tvrdit o jejich sovětských a rumunských kamarádech ve zbrani, není projevem neúcty vůči osvoboditelům přicházejícím z východní fronty, kteří na našem teritoriu bojovali mnohem déle než Američané a přinesli mnohonásobně větší oběti, ale konstatováním holého faktu.

Balcarovu práci doprovází tentokrát velmi bohatá fotografická část, přehledné situační mapky, ukázky z dobového tisku a kronik. Pro náročné zájemce o osvobozeneckou misi Pattonovy americké 3. armády v západních Čechách na jaře 1945 lze tento svazek co nejvřeleji doporučit. Autorovi, který v této kultuře tak nepřející době odvedl kus poctivé práce, přejeme, aby se závěrečný, 20. díl jedinečného projektu povedl alespoň tak jako jeho předchůdce.