Tomáš Chudoba alias Timmy White.

Tomáš Chudoba alias Timmy White. Zdroj: Facebook/Timmy White

Tomáš Chudoba alias Timmy White.
Tomáš Chudoba alias Timmy White.
Lenny je dcerou Lenky Filipové
Lenny
The Weekndem s modelkou.
5
Fotogalerie

Absolutním vítězem hudebních cen Evropy 2 se stal Timmy White. Bodovala i Lenny nebo The Weeknd

Evropa 2 ve speciálním vysílání Odpolední show vyhlásila výsledky Hudebních cen za rok 2020. Završila tak roční oslavy 30. narozenin. Vítězové dostali křišťálové plastiky se symbolikou hudební ladičky se zlatavými šupinkami. Tři ocenění (Domácí zpěvák, Domácí song a Absolutní vítěz) si odnesl zpěvák Timmy White, dvě výhry (Zahraniční song a Nejstreamovanější song v aplikaci Youradio) pak zpěvák The Weeknd. Nejlepší domácí zpěvačkou se již počtvrté za sebou stala Lenny.

Slavnostní vyhlášení Hudebních cen Evropy 2 proběhlo v prostorách rádia v rámci speciálního vysílání. I letos se akce nesla ve znamení hvězdných hostů. Přímo ze studia posluchače provázela odpolednem dvojice Zorka Hejdová a Tomáš Zástěra, live streamem pak Ondra Urban. Rozhovory s vítězi a dalšími zajímavými hosty vedl na webu Petr Říbal.

Křišťálová plastika se zlatavými šupinkami

Vítěze v jednotlivých kategoriích vybrali sami posluchači a hudební fanoušci prostřednictvím webových stránek. Jedinou výjimkou byly speciální kategorie Zahraniční objev roku, o níž rozhodla odborná porota složená z hudebních dramaturgů, a Nejstreamovanější song v aplikaci Youradio.

Letošní sošky pro vítěze vyrobili ručně ve sklářském studiu Martina Štefánka podle návrhu známého designera Lukáše Rejmonta. „Trofeje v podobě podstavce pro komorní hudební ladičku připomínají římskou číslici 2, již má v názvu i naše rádio Evropa 2. Uvnitř křišťálové plastiky jsou zlatavé šupinky, slavnostní vyhlášení Hudebních cen za rok 2020 bylo totiž zároveň vyvrcholením ročních oslav 30. narozenin Evropy 2,“ vysvětluje podobu cen Martina Říhová, výkonná ředitelka společnosti Active Radio.

Kdo získal Hudební ceny Evropy 2 za rok 2020?

Jako první do studia vstoupili moderátoři legendární Ranní show Evropy 2 Leoš Mareš a Patrik Hezucký, aby vyhlásili hned dvě kategorie: Domácího zpěváka – Timmyho Whitea a Zahraničního zpěváka – Nialla Horana. Timmy White pak přímo ve studiu zahrál song Better With You. Lenny obhájila titul Domácí zpěvačka již počtvrté za sebou, tentokrát jí sošku předal Bob Švarc. Jelikož je oblíbená zpěvačka na dovolené v Mexiku, pozdravila všechny alespoň po telefonu. Nejvíce hlasů v kategorii Zahraniční zpěvačka získala Dua Lipa, obálku se jménem do studia přinesly moderátorky a autorky úspěšných podcastů Opravdové zločiny Lucka Bechynková a Bára Krčmová. Domácí kapelu roku prozradil herec Tomáš Matonoha, tuto cenu Mirai vyhráli již potřetí. Tentokrát do studia dorazil jen jeden vyslanec kapely, frontman Mirai Navrátil, a na místě zahrál a zazpíval. Zahraniční kapelu roku – 5 Seconds Of Summer vyhlásili moderátoři Petr Říbal a Ondra Urban. Z rukou písničkáře a novopečeného táty Pokáče převzal sošku za Domácí song Timmy White. Ten hned naživo zahrál vítězný song Never Stop Trying. Jako další s obálkou do studia dorazil moderátor Pavel Cejnar a prozradil vítěze kategorie Zahraniční song, kterým byl zvolen Blinding Lights od The Weekenda, Podpořit svého syna moderátora Tomáše Zástěru dorazila Jana Zástěrová. Ve studiu se jí tak zalíbilo, že se zdržela a vyhlásila vítěze hned ve dvou kategoriích: Domácího DJ – Roxtara a Zahraničního DJ – Kyga. Kategorii Domácí objev, jež odhaluje budoucí talenty, vyhrál Vojtaano. Ve vysílání zahrál naživo svůj song Tančím o samotě. Pogratulovat do studia vítězi přišel zpěvák David Koller. Vojtaano pak ještě s kolegou Nastym z Brzdy Evropy 2 vyhlásili vítěze další kategorie, Zahraničním objevem se stal Macca Wiles. Kategorii Domácí videoklip roku vyhlásil zpěvák Matěj Rupert, velkou radost tak udělal Pokáčovi, jeho klip Cowboy dostal od fanoušků nejvíce hlasů. Letošní novinkou byla kategorie Domácí rap. Prozradit jméno vítěze přišel do studia imitátor Petr Jablonský spolu s panem prezidentem a premiérem. Nejlepší českou raperkou zvolili fanoušci Sharlotu. Moderátor Jakub Kohák přečetl jméno vítěze kategorie Domácí album, tím byl raper Stein27 s albem Teorie pádu. Moderátoři Kuba Kotek a Jindra Ekl dorazili s obálkou s výsledky kategorie Nejstreamovanější song Youradio, vítězem se stal The Weekend a jeho hit Blinding Lights. Stejná skladba mimochodem vyhrála i kategorii nejlepší zahraniční song. Absolutním vítězem s nejvíce hlasy od fanoušků se stal Timmy White.

Pro ty, co nestihli vyhlášení živě, rádio připravuje na webových stránkách speciál Hudebních cen Evropy 2 za rok 2020.