Obálka Neználků

Obálka Neználků Zdroj: Archiv nakladatelství Malvern

Komiks o víně a o komiksech. Tohle chcete pít!

Nakladatelství Malvern moc komiksů nevydává, právě však publikovali nenápadnou novinku, která je jednoznačným překvapením komiksové sezony. Neználci Étienna Davodeaua v sobě totiž spojují to nejlepší, co dává Francie světu – komiksy a víno! Autor se rozhodne, že se od kamaráda vinaře nechá zasvětit do jeho světa, a na oplátku mu ukáže ten svůj.

Je v zásadě jedno, jestli vás zajímají komiksy, nebo víno. Ideální je pochopitelně, když se zajímáte o obojí, pak budete při čtení téhle netradiční inscenované reportáže ržát nadšením. Dozvíte se totiž o obou nejlepších francouzských exportních artiklech spoustu nových informací.

Rok jeden bez druhého ani ránu

Étienne Davodeau, zavedený francouzský komiksový kreslíř, zajel za svým kamarádem, vinařem Richardem Leroyem, a sdělil mu, že má výtečný nápad. Stráví spolu rok. Až na konci se dozvídáme, že Leroy má/měl ženu, jak je to s kreslířem, netušíme, ale v rámci komiksu to vypadá, že ti dva se od sebe skutečně nehnuli a osobní život nevedli. Tedy když nepočítáme společné večeře a ochutnávání vín. Každopádně i základní linka má 270 stránek a další odbočky by nesnesla.

Davodeau přišel s konceptem, který výtečně funguje. Sám ví o víně velmi málo, natož o tom biodynamickém, kterému se Leroy věnuje. A jako vinař není žádné ořezávátko; patří ke špičce svého oboru a jeho vína jsou ceněna po celém světě. Část Leroyových vinic má zajímavé sopečné podloží, které dává suchému, takřka nesířenému cheninu nezaměnitelnou chuť. Je sice pravda, že pokud budou číst komiks i čeští vinaři a uvidí, jak při vinobraní přikazuje vyhazovat všechny hrozny napadené ušlechtilou plísní botrytidou, budou si rvát vlasy, ale naštěstí je to až v závěrečné fázi komiksu. Tehdy už o Leroyově filozofii vědí dost na to, aby jej chápali... Ale stejně…

Ukážu ti úplně všechno

A skvělý vinař Leroy nikdy nepřečetl žádný komiks. To znamená, že kreslíř s ním dře přes den na vinici – Leroy jinak po většinu roku pracuje sám – a večer vinař usíná nad tím nejlepším, co komiks celého světa nabízí. Naštěstí valná část ze základní čítanky již vyšla česky, takže se budete v titulech orientovat, případně kniha poslouží jako skvělý rozcestník a nápověda, co si máte přečíst.

Tím to ovšem nekončí, oba kumpáni jezdí na akce toho druhého. Navštíví spolu jak výrobce sudů, ochutnávky a salony vín, tak tiskárnu, nakladatelství, komiksové cony… ale zejména jezdí za nejzajímavějšími lidmi obou oborů. V tomto komiksu se setkáte jak se skvělými francouzskými vinaři (představuje Leroy), tak s hvězdami francouzského komiksu. Jen Lewis Trondheim nevystupuje osobně, ale zasílá na Davodeauovu žádost jednu komiksovou stránku, která potěší.

Tolik zajímavých lidí

Všechna setkání jsou zajímavá a český čtenář má skutečně jako neználek možnost nahlédnout, jak ve Francii oba obory fungují. Vše pochopitelně, srozumitelně, zábavně. Je ovšem téměř jisté, že jste určitě přečetli víc zmíněných francouzských komiksů, než ochutnali uvedených vín, která se pohybují ve vyšší cenové hladině.

Navíc je všechno líčeno tak idylicky… Tedy aspoň komiksy, na vinici je to stejná dřina všude na světě… I když – na jednom komiksovém setkání se k autorovi knihy přitočí kreslíř Nicoby, který zasadí prasklinu celému popisu otázkou, jestli Davodeau tomu svému kámošovi vysvětlil, jak těžké je vyžít z knížek. Nevysvětlil. Neználci jsou staří deset let a až vloni se kvůli koronakrizi vyhrotil letitý spor mezi autory a nakladatelstvími o honoráře, ze kterých se nedá vyžít.

To je příběh, kterému se Davodeau nevěnuje, ale ví o něm. A o spoustě dalších věcí, o nichž se díky Neználkům můžete dozvědět také vy. Představují ideální komiksový i vinný start do roku 2021.