Janis Joplin v roce 1969

Janis Joplin v roce 1969 Zdroj: Profimedia.cz

Janis Joplin
Janis Joplin
Janis Joplin
Janis Joplin v roce 1969
Janis Joplin
9
Fotogalerie

Před 50 lety zemřela Janis Joplin. Královna hippies se předávkovala heroinem ve 27 letech

Se svým naléhavým chraplavým hlasem, divokým projevem, záplavou dlouhých vlasů a rockerským stylem života se stala ikonou hnutí hippies. Zpěvačka Janis Joplin si neuměla život užívat jinak než naplno. To se jí také stalo osudným. Před 50 lety, 4. října 1970, se v pouhých 27 letech během natáčení svého posledního alba Pearl předávkovala v hotelovém pokoji heroinem.

Nejen její předčasná smrt z ní ale udělala legendu. Zpěvačku, která vydala během krátké kariéry čtyři alba, mnozí považují za nejvýraznější bělošskou bluesovou i rockovou zpěvačku. V roce 1995 byla uvedena do americké rokenrolové síně slávy a v roce 2005 oceněna zvláštní cenou Grammy za celoživotní zásluhy. V roce 2013, více než 43 let po své smrti, se slavná zpěvačka dočkala hvězdy na chodníku slávy v Hollywoodu.

O nesmrtelnosti jejích písní svědčí i řada desek s výběry, které vyšly po její smrti. Četných reedic se dočkala její druhá a poslední sólová deska Pearl, která obsahuje i hity Cry Baby, Mercedes Benz či Me and Bobby McGee a která i poprvé vyšla až po její smrti.

Janis Lyn Joplin se narodila 19. ledna 1943 v městečku Port Arthur v Texasu. Už jako malá zpívala ve sboru a od puberty šokovala konzervativní okolí extravagantním oblečením i chováním. Milovala černošské bluesové zpěvačky, ale také knížky Jacka Kerouaca a v Port Arthuru byla jedním z prvních beatniků. Po ukončení střední školy v roce 1960 odešla z domova a zpívala v malých texaských klubech.

V roce 1963 odjela do San Franciska, bašty rodícího se hnutí hippies. Tam se ovšem kromě zpěvu stále více věnovala alkoholu a drogám, z jejichž osidel se pokusila vymanit po dvou letech návratem do Texasu, kde se dokonce zapsala na univerzitu na obor sociologie. V roce 1966 ale začala, opět v San Francisku, vystupovat s lokální kapelou Big Brother & The Holding Company.

Přízeň posluchačů i kritiky si Joplin získala po vystoupení na festivalu v Monterey v létě 1967 a v roce 1969 na známém festivalu ve Woodstocku. Poté natočila s kapelou Big Brother & the Holding Company stejnojmennou desku, která ještě nebyla příliš úspěšná, ale obsahovala i slavnou skladbu Down on Me. Druhé album s touž kapelou, nazvané Cheap Thrills, se po vydání v létě 1968 okamžitě vyšvihlo na první příčky hitparád.

Přes obrovský úspěch alba, jehož se jen do konce roku 1968 prodalo téměř milion kusů, v prosinci téhož roku Joplinová od kapely odešla a začala vystupovat s doprovodnou skupinou Kozmic Blues Band. První sólové album vydala v roce 1969 (I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!) a poté absolvovala turné po Americe a Evropě.

Svou poslední skupinu, Full Tilt Boogie Band, zformovala zpěvačka, která často vystupovala s lahví oblíbeného bourbonu Southern Comfort v ruce, v dubnu 1970. S ní se také účastnila netradičního festivalu-party, nazvaného Festival Express, kdy několik rockových kapel, včetně například Grateful Dead či Ten Years After, vyrazilo speciálně vypraveným vlakem napříč Kanadou z Toronta do Calgary s další koncertní zastávkou ve Winnipegu.

Její závislost na heroinu se ale podepisovala negativně na jejím soukromém životě i na vystoupeních. V září 1970 začala Joplin natáčet desku Pearl a 4. října 1970 byla nalezena mrtvá v hotelovém pokoji v Los Angeles po předávkování heroinem. Stejně jako Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain nebo Amy Winehouse zemřela v pouhých 27 letech.

"Byla průkopnicí, naprosto strhujícím zjevením. Nebyla jen skvělou zpěvačkou, byla první velkou rockerkou. Její zásluhou se ženám naplno otevřely dveře do světa hudby," prohlásila o ní například Roseanne Cash, dcera Johnnyho Cashe.