Výstava Českoland grafika Reflexu TMBK.

Výstava Českoland grafika Reflexu TMBK. Zdroj: Lukáš Neasi

Výstava Českoland grafika Reflexu TMBK.
Výstava Českoland grafika Reflexu TMBK.
Výstava Českoland grafika Reflexu TMBK.
Výstava Českoland grafika Reflexu TMBK.
Výstava Českoland grafika Reflexu TMBK.
7
Fotogalerie

Kontroverzní výstava Českoland grafika Reflexu TMBK sklízí úspěch. Otevřená bude až do půlky října

Grafik Tomáš Břínek, známý pod pseudonymem TMBK, který se proslavil především svými povedenými kolážemi reagujícími na aktuální dění, v půlce září otevřel velkolepou výstavu Českoland v podzemí pražského hotelu Pyramida, kde v minulosti bývala spartakiádní jídelna. Návštěvníci tu uvidí například Andreje Babiše ve vězení, znovu uslyší věštby Jolandy nebo na vlastní kůži pocítí, co prožívala „bába pod kořenem“. Výstavu Českoland zahájila slavnostní vernisáž, kterou moderoval Pavel Novotný a zúčastnila se jí i řada dalších známých osobností jako třeba Vegy, DJ Roxtar nebo youtuber VladaVideos. Pro veřejnost bude otevřená každý den až do 11. října.

První přípravy výstavy začaly už na podzim loňského roku, kdy internetový král komedie s pseudonymem TMBK vybíral peníze na její realizaci skrz crowdfundingový server Hithit.cz, kde získal bezmála 1,5 milionu korun. Mottem sbírky bylo: Čím víc toho vybereme, tím hezčí vězení Andrejovi postavíme. Nejen tento slib autoři do posledního písmena dostáli. Českoland v současnosti nabízí bizarní instalace nejrůznějšího typu. „Těšte se na sochy, plastiky, hejblátka, koláže, videa, hologramy i naivistické píčoviny. Od Zemana až po Ortel můžou být všichni aktéři této výstavy zároveň uraženi i polichoceni. Je to fakt velký,“ nadšeně popisuje TMBK.

Výstava Českoland se odehravá v podzemních prostorách Hotelu Pyramida na pražském Strahově. „Tohle místo jsme zvolili kvůli jeho širokému využití. V podstatě celý prostor jsme si totiž mohli předělat přesně ke svému obrazu. Využili jsme jak rozsáhlé suterénní prostory, tak i schody přímo v hotelu,“ říká grafik Tomáš Břínek.

„Moderovat vernisáž Tomášovi je v branži považováno za jakýsi Olymp. Nevím, čím jsem si to s šesti vadami řeči a s ksichtem a pověstí zrůdy zasloužil, ale jsem za to vděčný už proto, že jsem si mohl jako jeden z prvních prohlédnout samotnou výstavu. Byl jsem u vytržení a neříkám to proto, abych dostal při příští výstavě kšeft, to by nebyl problém i kdybych to neřekl, sám ji totiž v Řeporyjích pořádám. Říkám to proto, že se mi v neuvěřitelných podzemních prostorách Pyramidy jen potvrdilo to, co o Tomáši Břínkovi říkám dlouhé roky – že je to génius,“ popisuje první dojmy Pavel Novotný, který moderoval vernisáž.

To potvrzuje i zájem návštěvníků. „Ohromně mě těší, jaký zájem o výstavu je. Tolik návštěvníků v takové pohnuté době je vyloženě zázrak. Výstavu navíc provází v drtivé většině nadšené reakce. Lidi se asi dnes potřebují dvojnásob zasmát, i když přes roušku. Akorát pan prezident ještě nedorazil,“ říká TMBK a dodává: „Do poslední chvíle jsem nevěřil, že se nám podaří otevřít, ale naštěstí se to povedlo, za což děkuju hlavně hlavnímu výtvarníkovi Marku Brožkovi a producentovi Petru Cífkovi, kteří na místě trávili bezesné noci. Určitě se přijďte na výsledek podívat.“

Výstava Českoland bude přístupná do 11. října v Orea Hotel Pyramida na Praze 6. Otevřeno je každý den. Ve všední dny zpravidla v době od 14.00 do 21.00, o víkendu pak od 12.00 do 21.00. Aktuální informace jsou vždy uvedeny na FB události. Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji na www.tmbk.cz/vystava nebo na místě na pokladně za 299 Kč.