Obálka komiksu Anna chce skočit

Obálka komiksu Anna chce skočit Zdroj: Archiv nakladatelství Práh

Anna chce skočit: Původní český komiks, který poprvé vyšel v roce 2006 ve Francii.
Anna je dívka, která se nudí a nudí ji i život, jaký vede. A právě když se jí zdá, že je načase jej změnit, tak se dají věci do pohybu.
V průběhu cesty mají dost času se poznat a komplikované pronásledování se stává kulisou k tomu, aby se Anna dozvěděla o tajemství své rodiny, o němž neměla ani potuchy. Osobní historie se proplétá s historií naší země a cesta po Čechách se zároveň stává cestou životní.
V bazénu, kam si šla zaplavat s matkou, se seznámí s mladým Američanem Alanem a od té chvíle je vtažená do zběsilého běhu událostí. Alan si ji spletl s její sestrou – dvojčetem, o jejíž existenci Anna dosud nevěděla, a prchají spolu prvním vlakem pryč z Prahy, protože Alan se náhodou natrefil k vyřizování účtů ruské mafie a právem se obává o svůj život.
Děj se odehrává ve třech rovinách graficky odlišených – jednak jsou to scény pronásledování a honičky, druhá rovina se zabývá retrospektivami a třetí, také důležitou vrstvou jsou snové pasáže, které dávají ději další rozměr a přinášejí zklidnění do rychlého toku děje, bohatého na epizody a všelijaká setkání.
6
Fotogalerie

Přelomová Lomová: Znovu vyšel první český komiks kreslený pro Francii

Kreslířce Lucii Lomové (*1964) vyšel po třinácti letech znovu její debut na poli komiksů pro dospělé. Anna chce skočit byl také její první komiks, který vyšel ve Francii, a to dokonce dříve než česky. Od té doby uteklo hodně vody, ale tahle komiksová jednohubka vlastně tvoří jeden z význačných milníků dějin českého komiksu.

Jak píše Lucie Lomová v doslovu, byly to časy, kdy si potřebovala osahat, co všechno v komiksu může a zvládne udělat. Také to byl první komiks po deseti letech kreslení Anči a Pepíka pro Čtyřlístek. A i když to mezitím hlodavčí protagonisté dotáhli do animovaného seriálu, Lucie Lomová nechtěla skončit jako myší opatrovatelka nadosmrti.

Havel jako deus ex machina

Komiks Anna chce skočit (podruhé ho v pozměněném formátu vydává nakl. Práh) dokonce kreslila na zakázku francouzského vydavatelství a dost s ním předběhla tehdejší poměry českého komiksu. Jde o poměrně civilní příběh s detektivní zápletkou, zasazený do Prahy roku 1994. A můžeme si být jisti, že bez francouzské intervence by komiks nevznikl.

Lucie Lomová v doslovu také říká, že má Annu stále ráda. Aby ne. Zpětně vzato má příběh svoje mouchy, je krajně nepravděpodobný, a to od střelby v hotelu Axa (mimochodem interiér tamního bazénu je dodnes úplně stejný jako v komiksu z roku 2007, který se ovšem odehrává ještě o dalších třináct let dříve) až po zjevení Václava Havla. Ten je možná nejpodivnějším komiksovým deus ex machina na světě.

Pravá východní exotika

Ale nepravděpodobnost toho všeho vynahrazuje nezpochybnitelná a čerstvá touha tvořit komiks pro dospělé a zároveň do Francie poslat co nejvíc z té divoké východní Evropy, aby pochopili, jak jsme to tu měli a jak to tu máme. Ano, v nadsázce, ale v zásadě nikoli tak velké. Emigranti, prapodivné sny, kartářka, sláva první republiky, ruská mafie, cikáni, dokonce i chata v jezerní kotlině… To všechno se podařilo Lucii Lomové vměstnat na poměrně malý prostor 88 stan, a je to výkon (což je asi to nejlepší, co můžeme o příběhu říci).

Jenže úkol zněl přece jasně: dodat francouzskému publiku exotiku – komiks pro dospělé od zahraniční komiksové autorky. A Lucie Lomová nejen plní na 100 %, ale zároveň dokázala dodat něco, co do oné chvíle neexistovalo. Anna přesně splňuje zadání, k tomu zápal a nadšení, ale také nadsázka, která celou tuhle překotnou road movie omlouvá. Po třinácti letech právě tyto atributy vystupují podstatně zřetelněji než v době vzniku.

Mejdan s bezdomovci i ruská mafie

Takže pokud do toho půjdete, najdete Annu, sedmadvacetiletou Češku, která žije nudný život a chce dělat věci jinak. Najdete ji na viaduktu na Výtoni v okamžiku, kdy se všechno změní, protože se vydá na mejdan s bezdomovci a už druhý den po ní bude střílet ruská mafie. Proč? To se Anna ani čtenáři nikdy nedozvědí. Stačí vědět, že právě tenhle komiks je pro českou scénu zcela převratný (a proto získal komiksovou cenu Muriel za nejlepší původní knihu a Zlatou stuhu 2007). A k tomu ke všemu je sakra dobře nakreslený, a to i na rok 2020.