Obálka komiksu Hawking

Obálka komiksu Hawking Zdroj: Archiv nakladatelství Grada

Stephen Hawking byl geniální fyzik a kromě toho také velmi zábavný člověk, který měl rád společnost a byl velmi oblíbený – tato kombinace vlastností ho vlastně předurčovala k tomu, aby se stal globální celebritou.
V jeho jedenadvaceti letech bylo Stephenu Hawkingovi diagnostikováno vzácné neurodegenerativní onemocnění, které omezilo jeho schopnost se pohybovat a mluvit, ale naštěstí nemělo vliv na jeho pronikavou mysl.
Přestože mu lékaři předpovídali jen několik let života, Hawking ještě dlouhá desetiletí pokračoval ve výzkumech v oblasti kosmologie a teoretické fyziky.
Po vydání knihy Stručná historie času, v níž brilantně přiblížil složité fyzikální zákony vesmíru nejširší veřejnosti, se stal Stephen Hawking i popkulturní ikonou: objevil se například v televizních seriálech Star Trek: Nová generace, Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku.
4
Fotogalerie

Vyšel Hawking, komiks o vědecké celebritě

Každá rovnice snižuje počet prodaných výtisků knihy, ve které je uvedena, o 50 %. Tak zní asi nejsrozumitelnější poselství komiksu s prostým názvem Hawking, který se snaží zmapovat životní příběh jedné z nejvýraznějších tváří vědy 20. století. Čtenáři ale nic neusnadňuje. Pochopit Hawkinga bez pochopení jeho myšlenek by šlo jen těžko.

Pokud by byl komiks Hawking pouze bezzubým životopisem, mohlo by jít o dost jednodušší a asi i zábavnější čtení. Fyzik Stephen Hawking byl v mládí vlastně flákač, miloval Wagnera a rád se napil. Kromě fyziky si dokázal povšimnout i existence žen, a s jednou si dokonce zvládl pořídit dvě děti.

Velké ambice

To celé s diagnózou amyotrofické laterální sklerózy. Tu mu lékaři odhalili zhruba ve stejné době, kdy poznal budoucí ženu, a dávali mu maximálně dva roky života. Už jen to by stačilo na dost zajímavé čtení, ovšem ambice Jima Ottavianiho a Lelanda Myricka byly o dost větší.

V doslovu si Ottaviani pochvaluje, jak se komiks hodí pro podání Hawkingova příběhu. To je asi pravda, ale už se příliš nehodí pro odvyprávění životopisu, dějin kvantové fyziky a seznámení se všemi význačnými kosmology 20. století současně.

Bude ale asi pravda, že rovnice nakreslená v komiksu na zelenou tabuli je pro prodeje méně drastická než její uvedení černým inkoustem na bílém papíru. Jenže pokud jste o Stephenu Hawkingovi doposud slýchali jen kusé informace a víte asi tolik, že se zajímal o černé díry (aniž byste přesně věděli, co to taková díra je), není tento komiks, to proklamované médium zkratky, určený pro vás.

Příliš mnoho fakt, fakt

Dokonce můžeme říci, že musíte mít Hawkinga slušně načteného, aby vám tahle kniha přinesla něco víc než paniku z dalších a dalších fakt (a rovnic) a zástupů cizích mužů (žen ve fyzice tolik nenajdete), kteří se snaží vyřešit (neúspěšně) teorii všeho.

Pokud ovšem patříte k lidem zajímajícím se dlouhodobě o celé jeho dílo (ale ještě jste nečetli jeho knihu Stručná historie mého života), je Hawking komiksem pro vás. Pomůže vám nejen se více seznámit s vědcovou osobností, ale hlavně zařadí na časovou osu vývoj jeho názorů a objevů (i omylů). Všechny jeho teorie jsou zde prezentovány jako lineární příběh na pokračování, který je zároveň vzrušujícím dokumentem o turbulentním vývoji našeho chápání vesmíru, v jehož vzdálené výspě si tu všichni pěkně žijeme.

Jistá poťouchlost, nic víc

Zároveň se toho spoustu dozvíte o Einsteinovi, který je v podstatě jednou z hlavních postav komiksu. Je škoda, že jej autoři radši nevěnovali Kipu Thorneovi, zásadnímu Hawkingovu spolupracovníkovi. Ten ale v podání tvůrců stihne o Stephenu Hawkingovi říci v pouhých dvou obrázcích možná nejpodstatnější sdělení celého komiksu:

„…myslím že má určitou tendenci považovat se za proroka. Když vydá nějaké prohlášení, nemůžeme si být jistí, jestli je to jenom spekulace, nebo má pevné důkazy. Někdy to prostě jen řekne. Ale ten jeho úsměv vám napoví… Koneckonců, je mu vlastní jistá poťouchlost a smysl pro humor. Ten ho opouští jen výjimečně…“

Nic zásadnějšího se z komiksu Hawking dozvědět nemůžete. Všechno ostatní se totiž píše jinde (včetně rovnic). Je velká škoda, že tohle sdělení netvoří hlavní linku příběhu. Samozřejmě že Hawkingův humor na povrch vystupuje, vždyť je komiks podáván v ich-formě a Hawking má tu a tam šanci dovysvětlit pointu. Avšak na to, aby komiks posloužil jako odrazový můstek do jeho díla, vykazuje nedostatek nadhledu i zkratky.