Ewa Farna

Ewa Farna Zdroj: ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Chinaski
Chinaski
Chinaski
Ewa Farna
Ewa Farna
6
Fotogalerie

Chinaski a Ewa Farna zahrají online koncerty v karanténě. Chtějí vybrat peníze pro seniory

Jedna z nejpopulárnějších českých kapel, Chinaski, odehraje první plnohodnotný online koncert od začátku pandemie. Společně se zpěvačkou Ewou Farnou vystoupí v rámci akce Víkend pro seniory s podtitulem Tahle země je i pro starý. Cílem přímého přenosu, který odvysílá internetová televize Mall.tv, je podpořit seniory patřící k nejvíce ohroženým nemocí Covid-19. Sbírku i rozdělení jejího výtěžku zaštítí Nadace Krása pomoci.

Během víkendového vysílání, 16. května (Ewa Farna) a 17. května (Chinaski), se od 20 hodin moderátoři koncertů spojí s konkrétními lidmi, kterým finanční prostředky pomohou, se seniory doma i v domovech. Ty je možné podpořit částkou v libovolné výši, a to nejen v průběhu přímého přenosu, ale už nyní prostřednictvím transparentní dárcovské platformy Donio.cz.

Organizátorem akce je hudební vydavatelství BrainZone ve spolupráci s Mall.tv. Ta koncerty uvede v rámci série #kulturažije a sledovat je bude možné zdarma na www.mall.tv nebo v mobilních a smart TV aplikacích této internetové televize. Obě vystoupení budou také živě k poslechu na rádiu Frekvence 1. „Senioři kvůli pandemii více než kdokoliv jiný strádají v izolaci. Opatřeními, která chrání jejich životy, jsme je zároveň vystavili i obrovskému stresu a strachu z odloučení. A co víc, seniorů se opatření a rizika budou týkat mnohem déle než zbytku populace,“ vysvětluje ředitel vydavatelství BrainZone Ladislav Vajdička, proč se společně s partnery rozhodli projektem podpořit právě seniory. „Nejsme odborníci a neumíme proto říct, jak seniorům nejlépe pomoci. Ale rozumíme hudbě a umíme ji využít pro dobro. Naším cílem je pomocí sbírky získat finanční prostředky a věnovat je organizacím pečujícím o seniory. Jejich výběr chceme svěřit Kráse pomoci, která v této oblasti působí už od roku 2008,“ doplňuje.

Nadace Krása pomoci se v těchto dnech zaměřuje na koordinaci akutní pomoci pro seniory. Plánuje a řídí závozy potravin, léků, ochranných pomůcek nebo něčeho, co klienty potěší.  Zprostředkovávají obědy, obstarávají jednání na úřadech, zajišťují komplexní poradenství nebo psychologickou podporu po telefonu.

„Po mnoha letech působení v oblasti péče o seniory máme dostatek zkušeností pro to, jak peníze optimálně rozdělit. S žádostmi o podporu ze strany organizací se setkáváme od počátku vyhlášené karantény a v současné chvíli bohužel nejsme schopni poptávku naplnit. Navyšování nákladů souvisejících s pořízením ochranných pomůcek, nedostatek personálu, izolace a péče o nakažené klienty jsou pouze příklady toho, čemu aktuálně některé organizace čelí,“ popisuje Michaela Stachová, ředitelka Nadace Krása pomoci a uvádí i konkrétní příklady. „Mezi podpořenými organizacemi může být třeba Domov pro seniory Chodov, kterému se bohužel nákaza nevyhnula, nebo Charita Šternberk, jenž se nachází v mimořádně těžké situaci,“ dodává.

Chinaski s pomocí pro seniory souhlasili okamžitě. „V listopadu jsme odehráli koncert pro domov seniorů v Litoměřicích. Bylo to moc příjemně strávené odpoledne. A nedávno jsme se dozvěděli, že dvaapadesát tamních seniorů má pozitivní test na onemocnění Covid-19. Ani minutu jsme neváhali a rozhodli se akci na pomoc seniorů podpořit,“ říká frontman kapely Michal Malátný a pokračuje: „Na tuto akci si připravujeme speciální akustický program, který jsme naposledy hráli loni na Novém Zélandu.“

I Ewa Farna se před nedávnem zúčastnila akce, kde hrála seniorům přímo pod okny. „Nemůžu mluvit za ně, ale mě to udělalo velkou radost. Chybí mi vystupování s kapelou, a když tím můžeme navíc i pomoci, těší mě to dvojnásob. Ke starším lidem chovám velkou úctu, myslím, že se v nich často ukrývá velká moudrost a ráda z ní čerpám. Teď mohu něco dávat i já jim,“ přiznává zpěvačka.