Video placeholde

Milan Cais: Tata Bojs jsem hodně obětoval, mé ženy se proti mně spojují jako klan, chystáme unikátní koncert

Dvaatřicet let od prvního koncertu a já se pořád těším na každou další zkoušku, říká bubeník, zpěvák a umělec Milan Cais. Teď s kapelou nahrává nové album a připravuje speciální interaktivní streamovaný koncert, který budou moct diváci ovlivnit. V rozhovoru mluví o své občasné výbušnosti, vlivech v hudbě i umění a rodině.

První koncert si pamatuje a mluví o něm často, první text, který napsal, ale ne. Kapelu chtěl Milan Cais se svým kamarádem Mardošou založit na prvním stupni základní školy, chtěli dělat bordel. Jako jejich tehdejší vzory Sex Pistols nebo The Clash. Hudba se časem posunula, Caisovi jde ale pořád hlavně o písničky a o to, aby to bylo přesvědčivé. To je slovo, které zdůrazňuje.

Mladým skupinám teď jde možná hlavně o slávu, říká Cais. Můžou za to technologie a sociální sítě, sbírání lajků a sledujících. Oni se chtěli hlavně bavit. Cais má tři dcery, které se snaží od technologií držet co nejdál, a popisuje, že někdy je to docela námaha a je pro to potřeba hodně udělat. Ženskou energii kolem sebe má rád, i když se jeho ženy proti němu občas spojují.

Kapele Cais obětoval hodně energie a času a občas šla stranou i rodina. Mluví o své tvrdohlavosti a občasné výbušnosti, někdy je prý trochu cholerik a naráží s tím. V umění se věnuje hlavně sochám, instalacím a malbě, teď právě chystá první sochu v otevřeném prostoru, která je i o jeho těžkém období a volbách, které musel udělat.

Jaká pozitiva má pro Milana Caise to, že bubnuje a zároveň zpívá? Co ho inspiruje a jak se mu propojovaly motivy jednotlivých alb Tata Bojs s aktuálním uměním pro speciální výstavu? Co bylo na začátku Tata Bojs a co je udrželo pohromadě až do teď? A proč je možná lepší, že se Milan Cais neživí jen hudbou?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>