banksy

banksy Zdroj: slashfilm.com

Street art: Dozvíme se, kdo je Banksy a jestli má vlastního Borata?

Mohla to být ještě větší legrace. Přišlo by si pro Oscara pět různých lidí s maskou opičáka nebo Mr. Brainwash? Cenu akademie za nejlepší dokument nakonec dostal Inside Job o finanční krizi. Banksy si ale teď určitě mne ruce. Pořád totiž není jisté, jestli nás zase nenapálil.

 

Nejvýraznější a nejzáhadnější osobnost street artu Banksy si žárlivě střeží anonymitu. Fakt, že je režisérem na Oscara nominovaného dokumentu Exit Through the Gift Shop, vyšel najevo až několik měsíců poté, co film úspěšně cirkuloval po různých festivalech. Načež se objevily pochyby o jeho pravosti. Dokonce i někteří lidé ze streetartové scény si myslí, že by to mohl být hoax.

 

 

Zatímco Banksy (samozřejmě) autenticitu filmu obhajoval, jeho kousky se během posledních dvou týdnů před udílením Oscarů vyrojily v ulicích Los Angeles. Karikatury Mickeyho a Minnie se vetřely k reklamní krásce na obří billboard společnosti CBS a komiksový vzorňák Charlie Brown se s cigárem a kanystrem benzínu objevil na stěně jakési vyhořelé budovy. Ke kampani se připojil i Mr. Brainwash, který namaloval anonymního Oscara s kapucou ve společnosti stormtrooperů ze Star Wars.

 

Dokument Exit Through the Gift Shop sleduje excentrika Thierreyho Guettu, který je posedlý kamerou. Náhodou zjistí, že jeho bratranec je street artová ikona Space Invader. Nechá vtáhnout do světa pouličního fenoménu umění na hraně, aby o něm natočil dokument. Náhodou se dostane až k nepolapitelnému přízraku jménem Banksy. Guetta ale není žádný filmař, a tak se Banksy nakonec ujímá natočeného materiálu. A z inspirovaného kameramana se přes noc stává nová senzace uměleckého světa Mr. Brainwash.

 

 

Buď je to pravda a Thierry Guetta alias Mr. Brainwash je jedna z nejpodivnějších osobností na planetě (nebo mimozemšťan). Nebo Banksy navedl Guettu do role a tajně mu se vším pomáhá. Anebo si Banksy toho Francouze, který působí skoro jako kreslená postavička, prostě vymyslel a všechno z povzdálí řídí sám. Guetta totiž opravdu vypadá jako nějaký Borat. Jenže pokud jím je, jaká je šance, že se Banksy, který nikdy necítil potřebu cokoliv vysvětlovat, přizná?

 

 

Ať už je to jakkoliv, Exit Through the Gift Shop mezitím ukazuje, že stát se fenoménem v dnešním světě moderního umění není tak těžké. Otázka co by bylo, kdyby dokument získal Oscara, zůstala viset ve vzduchu. Kdo je Banksy se možná taky nikdy nedozvíme. V době, kdy se největší hvězdy přesunuly do galerií nebo na značková trička, se mu ale podařilo vrátit street art tam, kde vznikal. Do ulic.