Šéf Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula v nedělních otázkách Václava Moravce

Šéf Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula v nedělních otázkách Václava Moravce Zdroj: Repro ČT

Levicové dostihy ve ždímání státu a firem. A v tažení proti „spekulantům“

Volby na obzoru, levicové voličstvo početné, vzhůru tedy do útoku o zástavu hlavního obránce těchto skupin obyvatelstva. Každý používá jiná lákadla – ať už komunisté, sociální demokraté či odboráři. Ale v tom základním se shodují. Tedy že to má zaplatit erár, případně velké firmy.

KSČM žádá, aby z rozpočtu šlo do zdravotnictví za státní pojištěnce o 3,5 mld. korun víc. A vyhrožuje, že jinak příští rozpočet nepodpoří. Ne, že by se ve zdravotnictví nedaly najít oblasti, kde peněz není dostatek. Ovšem ani slovo o reformě či snad dokonce o nějakých nových poplatcích přímo od pacientů. Ze státního se utrácí nejlépe.

Podobně sociální demokraté, kteří žádají ještě vyšší růst důchodů, než je plánováno. A narazili dokonce i u premiéra Andreje Babiše, který jinak s přilepšováním vybraným skupinám obyvatel žádné velké problémy nemá. „Jsem pro co největší růst penzí, ale chceme je navyšovat dlouhodobě, tomu tedy musí odpovídat příjmy a výdaje. Nelze kvůli nějakým planým slibům nerozvážně zničit celý rozpočet, pak nebudeme mít na žádné důchody,“ vzkázal jim v rozhovoru pro deník Právo.

No a pozadu nechtějí zůstat ani odboráři. Samozřejmě nikoliv přímo kvůli volbám – byť politické ambice jsou u některých předáků znát – ale přeci jen se musejí občas připomenout, kdo že je tu táta pracujících. Inflace roste, ceny se zvyšují… „A my v tom budeme zcela logicky chtít, aby to bylo přikryto i růstem mezd,“ nechal se slyšet předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula v nedělních Otázkách Václava Moravce. A již dříve žádané vylepšení mezd o 6–7 %? „To už je teď zřejmé, že to stačit nebude,“ naznačil, s čím musejí účastníci tripartity ze strany odborů počítat.

A neotřelý, nekompromisní pohled mají odboráři i na rostoucí ceny bytů, respektive na hypotéky. „Jestliže se tu nějaké byty prostřednictvím hypoték financují, tak to jsou byty investiční. To znamená v žádném případě byty na klasické bydlení, ale byty na spekulaci,“ prohlásil Středula v nedělní debatě na ČT. A jako hlavní cestu k nápravě tohoto stavu uvedl, že by se mělo víc stavět nájemní bydlení, například za pomoci obcí.

Nic proti, ovšem toto je spíše doplňující řešení. Ale lépe zní, zvlášť pro příjmově slabší skupiny obyvatelstva – a voličstva. Bude to pro ně ve volbách těžká volba, a to máme ještě řadu měsíců před sebou… Co na to hnutí ANO?