29. kongres ODS: Proslov předsedy strany Petra Fialy (18.1.2020)

29. kongres ODS: Proslov předsedy strany Petra Fialy (18.1.2020) Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

Bohumil Pečinka: Na kongresu ODS stříleli na Fialu, ale mířili na Udženiju

Devětadvacátý kongres ODS se dá interpretovat různě. Například, že šlo o první revoltu vůči Petru Fialovi, navzdory tomu, že ho ve funkci předsedy strany potvrdilo více než devadesát procent delegátů.

Mezi červnem a zářím 2019 přesvědčil Petr Fiala první místopředsedkyni Sandru Udženiju, aby znovu kandidovala. Udženija ve své funkci nebyla ani dramaticky dobrá, ani špatná a kandidovat se rozhodla až po Fialově výslovné žádosti. Pro řadu krajů si tím na záda připíchla terč, na němž se rozhodly demonstrovat svou nespokojenost s vedením ODS.

Žádný plán B

Kraje jako Jihočeský, Královéhradecký, Karlovarský a část Prahy to vzaly jako záminku, jak dát Fialovi poslední varování. Přesněji řečeno, samy neměly protikandidáta na předsedu strany, a proto se rozhodly oslabit prvního místopředsedu.

Fiala přitom Udženiju výslovně nepodpořil a čekal, jak se situace vyvine. Že se k něčemu schyluje, ukazovaly už krajské sněmy ODS v Karlovarském a Jihočeském kraji, které se stavěly k volbě první místopředsedkyně velmi rezervovaně. Podobně jako delegáti v řadě jiných krajů.

Zajímavé je jedno: Fiala tyto informace měl a neudělal nic pro udržení své místopředsedkyně ani nevypracoval plán B, když nebude zvolena.

Vyzkoušejte Reflex Premium. Nyní na 30 dní ZDARMA exkluzivně v mobilní aplikaci Reflex. Více ZDE >>

Podobně s plánem B nepočítali lidé ze vzbouřených regionů. Všichni čekali, že Udženija dostane kolem 55 procent hlasů, čímž vyšlou Fialovi dostatečný signál. Protestní potenciál pražského kongresu se však ukázal daleko větší. Udženija v prvním kole bez protikandidátů obdržela jen 42 procent a dál už nekandidovala.

V tu chvíli se scénář kongresu naprosto rozpadl. Co dál, nevědělo ani Fialovo vedení, ani vzbouřenci.

Kdo to bude?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!