„Stravenkáři“ populisticky tlačí na politiky a veřejnost – když nebudou stravenky, lidé nebudou mít teplé jídlo a zhorší se jejich zdravotní stav...

„Stravenkáři“ populisticky tlačí na politiky a veřejnost – když nebudou stravenky, lidé nebudou mít teplé jídlo a zhorší se jejich zdravotní stav... Zdroj: Profimedia

Umřeli by čeští zaměstnanci bez stravenek hlady? Politici a odboráři dělají z lidí nesvéprávné blbce

Také máte rádi, když vás politici pokládají za nesvéprávné jedince, které musí vodit za ručičku a o kterých si dokonce myslí, že si ani neumí zajít bez jejich pomoci na oběd? Nepřestává mě udivovat nekonečná diskuze ohledně stravenek a podpory stravování zaměstnanců. A nechápu, proč stát nemůže lidem dát rovnou „nezdanitelné peníze“ místo dnešních stravenek. Ostatně z vašich stravenkových kuponů už stravenkové firmy za ty roky, co u nás fungují, ukousaly miliardy.

Jak známo, ze stravenek odvádí poplatek jak hospodští, tak zaměstnavatelé. Zaměstnanec si možná řekne, „co je mi do toho, jen ať restauratéři platí“. Nicméně chyba lávky, v ekonomii platí, že zvýšené náklady se prostě následně promítají do cen. Ani hospoda není charita, takže se na restauratéry nelze zlobit. Na koho se však hněvat lze, jsou naši politici, kteří roky podléhají sofistikovanému tlaku stravenkových lobby.

„Stravenkáři“ populisticky tlačí na politiky a veřejnost – když nebudou stravenky, lidé nebudou mít teplé jídlo a zhorší se jejich zdravotní stav! Máte právo na stravenky! Div, že nezačnou navrhovat začlenění práva na stravenky do ústavy. A na rozumný argument osvícenějších lidí, kteří se ptají, z jakého důvodu se po příslušné změně zákona dospělým lidem nesmí dát rovnou „nezdanitelné peníze“ jako forma příspěvku na stravování místo stravenek, mlží, že by je prý neutratili za jídlo.

Takže zaměstnanec smí pracovat se strojem za desítky milionů či operovat pacienty, ale peníze na obědy mu dát nesmíte? A musíme mu poskytovat potupné lístečky zvané stravenky? Jasně, stát se holt musí starat, a navíc z toho „stravenkářům“ v součtu teče hezká provize při relativně nízkých nákladech. O tom se však většinou mlčí. Hlavně že nám chutná!

Odboráři nahrávající stravenkové lobby

Jednou z mnoha nevýhod stravenek je, že mimo jiné zatěžují hostinské, nedávno si mi jeden stěžoval: „Nejenom, že se stravenkami lidi dávají nižší či žádné spropitné, to vem čert, ale myslíte, že si někdo ze stravenkové firmy přijde přepočítat ty „umaštěné papírky“? A ještě mi pak z toho strhnou poplatek. Sečteno a podtrženo – máme s tím práci navíc, a dokonce na to ještě doplácíme.“

Aby toho nebylo málo, do stravenkové diskuze se nám vložili i odborářští šéfové, včetně pana předsedy Středuly. Odboráři aktuálně tlačí na politiky, aby zachovali zaměstnaneckou vymoženost zvanou stravenky. Proč se odbory zastávají stravenkových firem, je mi vážně záhadou. Neuvědomují si, že jdou ve finále proti svým lidem, kterým „stravenkoví baroni“ ukrajují z obědů?

Podporu stravování zaměstnanců vítám, ale aby se tak muselo dít výhradně formou stravenek, nad tím musím zavrtět hlavou. Lidé jsou snad svéprávní, nebojte se jim dát peníze rovnou, bez asistence „stravenkových zprostředkovatelů“.

Češi a Moravané nejsou hloupí, nepodceňujte je, páni politici.

Autor je právník.