Zleva: Primátoři Prahy Zdeněk Hřib, Budapešti Gergely Karácsony, Bratislavy Matúš Vallo a Varšavy Rafal Trzaskowski

Zleva: Primátoři Prahy Zdeněk Hřib, Budapešti Gergely Karácsony, Bratislavy Matúš Vallo a Varšavy Rafal Trzaskowski Zdroj: ČTK

Visegrád pro liberály: Hřib s kolegy vyráží do boje se společným nepřítelem

Primátoři Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy se podepsali pod Pakt svobodných měst. Na jednu stranu tím potvrdili rostoucí význam V4 (za který můžou jejich soupeři), zároveň začali pokus o boj s tím, co v posledních letech Visegrád představuje a co je jejich společný nepřítel. Pro podpis smlouvy si nemohli vybrat symboličtější místo. Své kolegy Zdeňka Hřiba, Matúše Valla (Bratislava) a Rafała Trzaskowského (Varšava) si totiž pozval nový muž v čele Budapešti Gergely Karácsony na jedno z aktuálně nejkontroverznějších míst ve svém městě: Středoevropskou univerzitu (CEU). S tou má nakonec co do činění i Česko – v devadesátých letech se musela odstěhovat z Prahy po sporech s vládou Václava Klause.

Když už se natrvalo usadila na pešťském břehu Dunaje, dostala se pro změnu před pár lety do křížku s Viktorem Orbánem. Důvod? Oficiálně požadavek nového zákona, aby zahraniční univerzity v Maďarsku měly zároveň kampus i v zemi, odkud pocházejí, v tomto případě v USA. Orbán se ale taky dlouhodobě vymezuje proti zakladateli a financiérovi univerzity Georgi Sorosovi. Během sporu o jejím setrvání v Budapešti rozjela provládní média palbu článků o tamních profesorech a různých důvodech, proč je jinak oceňovaná škola pro Maďarsko rizikem, ačkoli třeba dlouholetý mluvčí vlády a Orbánův spolupracovník Zoltán Kovács na ní studoval. Tahanice prozatím vyústila v přesun jedné ze dvou částí CEU do Vídně.

Středoevropská univerzita je každopádně velkým symbolem nejen v regionu. Je to kus vysněného světa evropských liberálů vsazený do střední Evropy, ve které momentálně drží kormidlo jiní kapitáni. A v době, kdy Babiš a Orbán několikrát do roka věší na sítě fotky z jednání V4 připomínající sraz dávných kamarádů ze školy, budují novou linku visegrádské spolupráce primátoři hlavních měst. A počátek můžeme hledat opět v Maďarsku.

Budapešť letos po devíti letech dostala zpět do rukou opozice, když volbu primátora vyhrál liberál ze zelené strany Dialog pro Maďarsko Gergely Karácsony. Ten taky inicioval spolupráci s dalšími primátory V4, kteří se poprvé v nové sestavě potkali v listopadu v Berlíně. Věci nabraly rychlý spád a za měsíc čtyři politici podepsali Pakt svobodných měst.

Pakt v maďarské režii

I z něj se nicméně zdá, jako by jej připravoval hlavně Karácsony – jako první tři společné „nemoci“ visegrádských států text zmiňuje rostoucí nerovnost, špatné zdravotnictví a odchod mladých lidí na Západ. Zejména druhá dvě témata jsou typicky maďarský problém, z Polska a Slovenska sice také mladí lidé odcházejí, ale neovlivňuje to jejich demografii tak dramaticky jako tu maďarskou. V Česku pak po roce 2010 počet emigrantů klesl a drží se na relativně nízkých číslech.

V Maďarsku je navíc Visegrád větší pojem než u nás – interpretace (nejspíš pravdivá) Orbánovy vlády je taková, že jen díky Čechům, Polákům a Slovákům se Maďarsku podařilo odvrátit povinné migrační kvóty. Maďarsko migrační krizi prožilo na vlastní kůži, proto je tam jako téma pořád o dost viditelnější než u nás. Pakt svobodných měst tak může fungovat spíš jako Karácsonyovo gesto směrem do vlastní domácí politiky, primátorští kolegové si s ním vyměnili symbolickou munici do svých vlastních domácích bojů.

A co může spolupráce přinést Česku? Přestože jsou si země Visegrádu jinak ve spoustě parametrů podobné, jejich metropole řeší dost odlišné problémy. Pro představu ve Varšavě, Bratislavě i Budapešti jsou oproti Praze výrazně levnější nemovitosti a tato města neřeší krizi dostupnosti bydlení. Svůj podíl má jednak fakt, že do nich nejezdí tolik turistů, a v Budapešti, Varšavě i Bratislavě tak zabírá Airbnb méně než procento bytů, zatímco v Praze 1,7 procenta, jednak taky menší zájem zahraničních investorů o tamní reality.

Bratislavský primátor Matúš Vallo v nedávném rozhovoru na E15 vyhlásil za největší úkoly slovenské metropole do příštích let opravit ulice a vysázet více stromů. Karácsony vyhrál volby na slibu dostat do všech budapešťských obvodů CT a magnetické rezonance a zarazit stavbu nových stadionů. Vypadá to, že primátory spíš než jejich města spojuje hlavně souboj s lídry jejich zemí. Nová „vé-čtyřka“ tak vzniká na dost podobném principu, na kterém vyrostla ta stará – na společném nepříteli.