Andrej Babiš - ilustrační snímek

Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK Michaela Říhová

Bohumil Pečinka: Ztratí Andrej Babiš Agrofert i svobodu?

 Premiér Babiš zažil tři perné dny. Nejdříve mu Evropská komise ve svém auditu oznámila, že je ve fatálním střetu zájmů a jeho firmy mohou přijít o miliardy korun dotací a kvůli tomu – možná – také o svou existenci. O dva dny později mu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil, že je opět trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo, což může znamenat – opět v krajním případě – ztrátu jeho svobody.

Až bude za pár dní zveřejněn celý audit Evropské komise, nejvyšší žalobce Zeman oznámí zdůvodnění svého rozhodnutí a vrchní státní zástupkyně Bradáčová opublikuje podpůrnou analýzu ke kauze Čapí hnízdo, budeme moudřejší.

Zatím jde říct toto: rozhodnutí evropských auditorů může v určité variantě znamenat odříznutí Agrofertu nejen od dotací, ale i účasti ve veřejných soutěžích. To by znamenalo konec této agrofirmy.

V případě trestního stíhání zůstali ve hře už jen dva obvinění. Manažerka Agrofertu Jana Mayerová (dříve Nagyová), která celou akci s dotacemi pro Čapí hnízdo formálně organizovala. Druhým obviněným je sám Andrej Babiš jako jediný majitel Agrofertu, který měl hlavní profit z celé transakce a je tedy – na rozdíl od svých dětí a příbuzných – hlavní podezřelý.

Vrchní žalobce Zeman potvrdil zastavení stíhání Babišových blízkých a naznačil, co tak nějak cítili všichni, tedy že šlo jen o bílé koně na šachovnici šéfa Agrofertu. Vraťme se ale k podstatě obou kauz.

Proti Bruselu

Ve své řeči, v níž obhajoval státní rozpočet premiér Babiš v Poslanecké sněmovně, tvrdě zaútočil na Brusel a začal pomlouvat některé české úředníky, kteří na jeho střet zájmů upozornili, čímž prý měli poškodit Česko. Je to právě naopak.

Zákon o střetu zájmů ze září 2017 jasně řekl, že jeden a týž člověk nemůže politicky určovat směry dotační politiky a současně být – v určitých segmentech trhu – hlavním příjemcem těchto dotací. Babiš to chtěl vyřešit tím, že své firmy dal do svěřeneckého fondu. V jakém okamžiku prasklo, že je to jen Potěmkinova vesnice?

Na rozdíl od Česka platí na Slovensku přísnější zákon o střetu zájmů. Když se chcete ucházet o veřejné peníze, musíte v rejstříku konečných vlastníků uvést, komu skutečně patří firma. Tedy ne na koho je fiktivně napsaná, ale kdo je beneficientem zisků firmy. Babišovi právníci, někdo tvrdí, že omylem, napsali, že za Agrofertem stále stojí Babiš.

Toho se chytla Transparency International, podala stížnost a Evropská komise potvrdila, co všichni viděli už dávno. Andrej Babiš zkonstruoval tzv. svěřenecké fondy formálně a stále zde má hlavní slovo.

Kdyby celou konstrukci se svěřeneckými fondy udělal sofistikovaněji, kdyby vložil Agrofert do tzv. blind trustů nebo ho prodal, nikdo by proti němu nemohl říct ani slovo. To sám Babiš dojel na svou chamtivost nebo špatné právníky.

S touto situací by především on sám měl něco udělat, protože reálně hrozí, že bude odříznutý od evropských dotací a dost možná i od veřejných zakázek. Pokud použije Českou republiku jako beranidlo pro boj Agrofertu s Bruselem, půjde o potvrzení, že došlo k privatizaci státu ze strany jednoho miliardáře.

Ještě o Čapáku

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu oznámil, že zastavení trestního stíhání premiéra Babiše z 30. srpna 2019 je v rozporu se zákonem. Podle jeho názoru byly špatně vyhodnoceny určité důkazy a zrušit trestní řízení ze strany žalobce Jaroslava Šarocha bylo předčasné. Co si pod tím představit?

Když jsme před 30. srpnem uvažovali o variantě zastavení trestního stíhání, mysleli jsme, že může být založeno na tezi, že policii se nepodařilo shromáždit důkazy o Babišově úmyslu spáchat dotační podvod.

K překvapení médií i právnické veřejnosti zvolil žalobce Šaroch pro zastavení trestního stíhání jinou variantu. Řekl, stručně řečeno, že propojení Agrofertu a Čapího hnízda bylo takové, že firma mohla dostat od Evropské unie padesátimiliónovou dotaci.

Tahle konstrukce byla překvapivá i z toho důvodu, že dohledová státní zástupkyně Lenka Bradáčová dvakrát řekla, že vyšetřování je důvodné a právně v pořádku. Nejvyšší žalobce Zeman v následujících dnech vydá pokyny, jak v celé kauze dál postupovat, a městské státní zastupitelství v Praze už vydalo prohlášení, že se bude řídit jeho právním názorem.

Padne vláda?

Ve čtvrtek se chce na TV Barrandov k případu vyjádřit prezident republiky Miloš Zeman, který už dříve slíbil Andreji Babišovi udělit milost. To by nejspíš způsobilo pád vlády. Tzv. abolice je totiž platná ve chvíli, kdy ji schválí vláda. Těžko si představit, jak ČSSD bude u něčeho takového asistovat. Pak by zřejmě vláda padla a Babišův menšinový kabinet by podpořila volná koalice KSČM a SPD.

Následující dny proto budou hodně dramatické.