Klid na práci - Ilustrační kresba

Klid na práci - Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Kdo chce, ať si svolá svoje Antichvilky pro estébáky a hulváty

Hnutí Milionu chvilek pro demokracii by nevzniklo, kdyby v čele státu nestál estébák s podezřelými hospodářskými aktivitami a prezident hulvát, ohýbající ústavu. Krom obav, že ti dva ohrožují demokratický ústavní pořádek, nemá spontánní hnutí Chvilek žádnou další politiku, ale to, co má, stačí k masovým demonstracím lidí.

Nelhat, nebrat dotace

Až Chvilky začnou přidávat politická témata, pokud se do toho pustí, stanou se další politickou stranou. Jednota jejich příznivců se rozpadne. Odpadnou ti, kterým témata nebudou vhod, a přijdou ti, jež témata zaujmou. Pak poběží normální politika. Kritizovat dnes Chvilky za „politiku“ nemá smysl, protože žádnou nemají.

Leda že by politickým tématem bylo to, co má být jasné všem v republice. Že estébák nemá řídit vládu. Že vládu nemá řídit příjemce obrovských státních dotací a že prezident nemá lhát a cvičit s ústavou, jak ho napadne. Na tom by se měly shodnout všechny politické proudy krom těch, které se snaží politický režim zničit. Nebo je nějaký politik, jenž hlásá, že estébáci mají řídit stát a že je skvělé, když prezident lže?

Nehoří auta

Takový politik k mání není, natož taková politická strana, ale hned dva takové politiky máme v nejvyšších státních funkcích. Drží je tam nevyhlášená i vyhlášená koalice levice a extremistů podle zákona, protože vyhráli minulé volby. S tím nehne ani sto milionů chvilek. Ale nikdo minulé volby nezpochybňuje. Ty už nás nečekají, čekají nás volby příští. Každé veřejné počínání k nim směřuje, včetně demonstrací, které svolávají Miliony chvilek, protože nechtějí, aby příští volby dopadly jako ty minulé.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!