Miloš Zeman - ilustrační snímek

Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:Robert Klejch

Karel Steigerwald: Když napíšu, že Zeman byl v Hitlerjugend, po právu mě zavřou

Prezident republiky před čtyřmi lety nepěkně pomluvil dávno zesnulého novináře Peroutku, k němuž by se sám mohl jen obtížně rovnat, že prý napsal článek Hitler byl gentleman. Od té doby běží státoprávní balet nestoudnosti, v něm vystupuje česká spravedlnost jako žvanil, který cokoliv překroutí, aby zmizela skutečnost, a zavalí vše shlukem nejasných jazykově právních hlavolamů.

Sama věc je nad slunce jasnější. Prezident řekl o Peroutkovi nepěknou věc, aniž by k ní měl nějaký důkaz. Peroutkova vnučka z lidské přirozenosti chce, aby se prezident Zeman omluvil. Nic složitého. Prezident to odmítá, protože je zbabělý a myslí si, že by omluvou pošpinil prezidentskou čest, již tak dost pokaňhanou.

Dnes další soud zamítl další nad slunce jasnější žalobu, která by měla prezidenta k té omluvě dovést. Platí tedy, co by platit v žádném případě nemělo, a to, že soud může prohlásit, že modré je žluté, že zima je teplá, že sucho je mokré. Že lež je pravda. Tak rozhodl soud v případě prezidenta, jehož posláním by měl být opak. Má to na střeše na vlajce. Dal to i TGM jako věčný úkol svým nástupcům: pravda vítězí. To má prezident střežit a podporovat.

Zeman dělá opak, v čemž ho soudy krkolomně šanují. Věčně šmodrchají, zda právo dovolí prezidenta žalovat či ne. Copak je Zeman nějaký Habsburk, po němž ochrana vládce pochází, ačkoliv prezident tu není od Boha jako Habsburk, nýbrž je občan rovnoprávný s ostatními. Soud prezidenta hanobí, když ho ve lžích chrání. Asi si myslí, že chrání důstojnost úřadu. Omyl, chrání lháře.

Ochranu a nestíhatelnost prezidentů mínil zákonodárce jako podporu důstojnosti hlavy státu, jistě ne jako ochranu lží hlavy státu, ale nějak se to zvrtlo. Podobnou výsadu mají poslanci v imunitě, aby prý měli dost svobody poslancovat. K čemu imunity používají? Ve zdrcujícím množství případů, když jsou opilí za volantem nebo když kradou.

Výsady z dob, kdy vládce instaloval Bůh, se nevyplácejí. Máme teď soudně certifikováno, že Peroutka byl vlevo dole kamarádem Hitlera. Když já bych napsal, to Zeman spáchal stať Hitler byl gentleman, jen nevím, kde jsem ji četl, po právu mě zavřou. Tak si zapište: máme tu republiku, každá kasta jiný zákon. Na vlajku napišme si: co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Tím volem jsme my, on je bůh.