Pokrytecky kritizujeme Brazilce za kácení deštných pralesů. Oni ale dělají jen nutnost, stejnou jako naši předci

Čechům se s oblibou vytýká, že se nezajímají o světové dění. Bývá nám vyčítáno, že nás spíše zaujme autonehoda u Pardubic než státní převrat v rovníkové Africe.  Já si ale myslím, že tento přístup je normální u většiny obyvatel světa, prostě košile je dlouhodobě bližší než kabát. Díky moderním informačním technologiím jsme se navíc nikdy v historii nezajímali o dění v jiných částech světa tak, jak se tomu děje dnes. Samozřejmě to není žádná naše osobní zásluha, spíše logický důsledek technologického pokroku. Nelze si ale nevšimnout určité míry povrchnosti a někdy i nadřazenosti, se kterou posuzujeme vzdálenější svět. A děje se tak leckdy i v kruzích, od kterých bychom to nečekali – u pokrokových ekologů a mladých progresivistů.

Jedním z témat, u kterých se to ukázkově projevuje, je kritika kácení (slovy ekologů drancování) deštných pralesů v Brazílii. A s tím související kritika brazilských politických elit, a to zejména tamějšího prezidenta Bolsonara, že odlesňování nezastaví, či že ho údajně dokonce podporují. Ostatně i studentské hnutí Fridays For Future, které proslavila Greta Thunbergová, chystá v pátek demonstrace za záchranu deštným pralesů před brazilskými ambasádami.

Historie se opakuje

Boj za záchranu deštných pralesů se zdá být správnou věcí, nicméně je dobré zmínit – protože svět není a nebyl nikdy černobílý – i jiný aspekt. Jsou nejen Češi, ale takřka všichni Evropané oprávněni kritizovat Latinskou Ameriku za kácení Amazonského pralesa, když my sami (respektive naši předkové) jsme dříve na starém kontinentě vykáceli bezmála polovinu lesů? Samozřejmě naši prapradědové a praprabáby evropské lesy nekáceli pro zábavu, ale proto, aby měli kam instalovat zemědělskou půdu, začínající průmyslovou výrobu a hlavně svá obydlí. Stejně tak jak to teď dělají Brazilci.

Zásadní otázka zní, kdo nám (respektive našim „zeleným intelektuálům“) dal legitimní oprávnění de facto „kádrovat“ Brazílii a další země třetího světa za kácení Amazonského pralesa?

Pro informační komplexnost dodávám, že se aktuálně poráží či budou porážet jen jednotky procent deštných pralesů. A že evropskými ekology tolik proklínaný brazilský prezident Jair Messias Bolsonaro naopak zpřísnil právní ochranu vlastního jádra deštného pralesa.

Drsněji řečeno – pouze Němec, Francouz, Čech či Polák mají právo na zemědělskou půdu a Jihoameričané mají snad umřít hlady nebo žít v hluboké bídě? Zamýšlel se někdo nad věcí i z této optiky? Dokážeme sejmout brýle povýšeného evropského muže a ženy? A pošlou snad naši evropští stávkující studentští polovinu svého kapesného na pomoc obyčejným brazilským lidem?

Dobří lidé, nepovyšujme se, i když to třeba myslíme v zásadě dobře!

Autor je právník.