Požáry na Sibiři.

Požáry na Sibiři. Zdroj: vkontakte

Požáry na Sibiři.
Požáry na Sibiři.
Požáry na Sibiři.
Požáry na Sibiři.
Požáry na Sibiři.
8
Fotogalerie

Požáry nejsou jen katastrofa, pro přírodu mají i pozitivní důsledky. Sibiři mohou plameny pomoci

Rozsáhlé požáry na Sibiři odstartovaly další díl nekonečného příběhu na téma klimatické změny. Může mít situace na Sibiři na tento proces zásadní vliv? Není to jednoznačné. Zatímco tamní obyvatelé budou bezpochyby trpět horší kvalitou vzduchu, příroda může z požárů vytěžit a krajina se může stát pestřejší.

Skutečnost, že se stále více lidí na planetě stěhuje do měst a výrazně tak klesá množství populace schopné hodnotit selským rozumem procesy v přírodě, generuje množství alarmujících zpráv prakticky vždy, když se v životním prostředí „něco děje“. Například právě v souvislosti s rozsáhlými požáry na Sibiři. Bohužel jsme už zapomněli, že požáry, i ty rozsáhlé, byly, jsou a budou, stejně jako povodně, zemětřesení, erupce sopek nebo eroze, což je i bez lidského přičinění projev gravitace, působení moře nebo řek. Zapomněli jsme i na to, že ne všechny důsledky katastrof, jak dnes uvedené děje jednostranně hodnotíme, jsou pro přírodu negativní.

Sibiřské požáry samozřejmě na rozsáhlém území výrazně zhoršují a na nějakou dobu zhorší kvalitu vzduchu množstvím karcinogenních látek, což je problém především pro tamní obyvatele. Pro samotnou přírodu však představují impulz ke zlepšení kvality půdy, která se obohatí živinami a minerály ze shořelé biomasy, a tím mimo jiné také k možné vyšší pestrosti krajiny. Uvolněné a přirozeně pohnojené stanoviště totiž vytvoří prostor pro rostliny, ale i drobnou faunu, které se doposud nemohly rozvíjet. Svým způsobem tak vytvořily požáry přírodní laboratoř, v níž lze třeba sledovat, co s uvedeným územím udělají současné změny počasí a konec tamních těžeb dřeva.

I malý příspěvek k oteplování planety zřejmě sibiřské požáry dodají, jeho velikost bychom ale neměli přeceňovat. Rozloha Sibiře činí totiž zhruba 13 milionů kilometrů čtverečních, data ovšem mluví o tom, že hoří zhruba 3 miliony hektarů lesa. To je méně, než je celková plocha polí v ČR, takže zas tak obrovské území to v rámci Sibiře není. Řízené požáry ostatně v minulosti i dnes zakládají lidé sami, nejen kvůli odlesňování ve prospěch zemědělství, ale i kvůli zvýšení produkčního potenciálu půdy. Na Sibiři to za nás udělala příroda sama.

Na snímky rozsáhlých sibiřských požárů se podívejte v naší fotogalerii: