Znásilnění poznamená mnohé na celý život.

Znásilnění poznamená mnohé na celý život. Zdroj: Profimedia

Znásilnění „dětmi“: Věk pachatelů by měl být posuzován individuálně, ne byrokraticky a plošně

Se zděšením jsem si přečetl zprávu, že pět „dětí“ v sousedním Německu znásilnilo ženu. A současně, že na trest jsou ještě příliš mladí. Šlo o pachatele ve věku 12 až 14 let. Znásilnění je odpradávna pokládáno za jeden z nejodpornějších trestných činů. Zde šlo navíc o znásilnění opakované a skupinou pachatelů. Osmnáctiletá oběť bude citovaným ohavným činem poznamenána na celý život. Obrovský právní a morální problém spatřuji v nepostižitelnosti pachatelů z důvodu nízkého věku. To je nehorázně špatný signál do společnosti. Nadto dnes, kdy se informace šíří po sociálních sítích rychlostí blesku a každý se k nim bez větších obtíží dostane.

Dlouhodobě zastávám názor, že u takovýchto mimořádně brutálních a zlých činů by neměla existovat plošná věková hranice, ale každý pachatel by měl být posuzován soudy přísně individuálně. Jsi schopen znásilňovat, tak budeš patrně schopen akceptovat i adekvátně přísný trest. Padni komu padni. Pro méně pozorné čtenáře opakuji – tento princip navrhuji nezavádět plošně, ale jen u závažných trestných činů – jako jsou znásilnění, vraždy, ozbrojená přepadení nebo teroristické útoky.

Proč dnešní evropský zákonodárce (v tomto případě německý, ale v ČR to máme upraveno velice obdobně) klade takový důraz na věk pachatele, a nikoli například na jeho váhu či výšku? Jak jsem zmínil výše, plošný věk nepostižitelnosti u těchto brutálních činů pokládám za nesprávný, zasazující semeno nespravedlnosti do půdy důvěry společnosti v právní stát.

Dokáže si někdo představit, že by jeho dcera či vnučka byla vystavena takovému otřesnému činu? A následně by zjistil, že pachatelé nejsou vůbec postižitelní? Dovedete si představit větší ránu pro lidskou psychiku?

Evropští i čeští politici a další osobnosti veřejného života by neměli mlčet a měli by čin jasně odsoudit! Taktéž česká feministická hnutí musí tento nevídaně odporný čin bez vytáček zatratit. Vždyť co může být závažnějším atakem na důstojnost žen než skupinové znásilnění (mladými) muži?

Autor je právník.