Soudci, s výjimkou těch ústavních, mohou být členy politických stran (ilustrační foto)

Soudci, s výjimkou těch ústavních, mohou být členy politických stran (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Pod svícnem je největší tma. Proč zákon nezakáže soudcům členství v politických stranách?

Asi se shodneme, že policie má být v právním státě apolitická a nezávislá, a to nejen na papíře, ale i v realitě. Nic na tom nemění skutečnost, že nyní je na pořadu dne „všelikeré to demonstrování“ za nezávislost justice.

V zásadě vítám, že poslanecký Výbor pro bezpečnost nyní vyzval premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka, aby mu do konce srpna předložili návrh kontrolního mechanismu pro působení příslušníků bezpečnostních složek ve služebním poměru v registrovaných politických stranách a hnutích.

Technicky dodejme, že požadovaný kontrolní mechanismus bude mít podobu vnitřního předpisu dané instituce. Půjde tedy o podzákonný právní předpis, takže se tu nebude jednat o změnu zákona. Z toho plyne, že to snad nebude bůhvíjak organizačně a odborně náročné, a nemělo by to tedy trvat nikterak dlouho.

Impulzem k zmíněné poslanecké akci byla mj. činnost jednoho policisty zabývajícího se finanční kriminalitou, který úzce spolupracoval s Pirátskou stranou, radil jí prý s legislativou a nadto byl za Piráty loni zvolen do děčínského městského zastupitelstva.

Policista nezávislejší než soudce?

Policie má být nezávislá a basta. Rád bych však upozornil na jeden paradox. Zatímco u policistů zákon jasně vyžaduje, aby nezasahovali do politiky a nebyli členy stran a straniček, českým soudcům aktuální legislativa umožňuje být ex lege členem politické strany nebo politického hnutí. Tedy s výjimkou soudců Ústavního soudu ČR. Jinou věcí je, že většina soudců tohoto svého práva nevyužívá, a v soudcovské komunitě je členství v politických stranách vnímáno jako hodně neetické.

Pro informační komplexnost doplňme, že zákon zakazuje členství v politických stranách dokonce i hasičům, tedy těm profesionálním. Ještě, že jej nezapovídá i těm dobrovolným, to by mnohé strany (třeba KDU) přišly o mnoho svých (hlavně venkovských) členů.

Sečteno a podtrženo

Není to zvláštní? Proč našemu moudrému zákonodárci záleží více na potenciální nezávislosti hasičů než soudců? A propos bude toto téma též řešeno na manifestacích (či demonstracích, záleží na úhlu pohledu) k tématu nezávislosti justice? Tedy samozřejmě až po prázdninách, během kterých naše justice patrně zase tak ohrožená nebude.