Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
13
Fotogalerie

Donald Trump vyrazil za znovuzvolením: Větší než Amerika, je už jen jeho ego

Andrej Babiš slibuje motýle, levnější tarify a vyšší důchody. Oproti Donaldu Trumpovi je ale v tomto směru břídil, protože americký prezident slibuje všechno. Má to prý ale jednu podmínku – všechno bude, když jej v listopadu 2020 opět zvolí prezidentem. Trump vystartoval za znovuzvolením ve floridském Orlandu ve středu v noci našeho času a pokusí se zopakovat všechny triky, které nasadil už v roce 2016. Může se ale vítězství u takto kontroverzního člověka zopakovat?

Nejsilnějším trumfem, který Američany primárně zajímá, je pro Trumpa domácí ekonomika. Zde má skutečně silné argumenty, které žádný jeho protikandidát nepřebije. Samozřejmě pokud se nestane něco naprosto neočekávaného. Několik příkladů: Hrubý domácí produkt USA roste momentálně tempem vyšším než 3 procenta a ekonomové předpokládají, že podobný růst se udrží i tento a příští rok.

Celková nezaměstnanost činí 3,6 procenta a je nejnižší od počátku 70. let minulého století. Nezaměstnanost žen je nejnižší za posledních 66 let. Trumpova vláda také snížila firemní daně. Soupeři z Demokratické strany budou v tom všem hledat chyby a možné budoucí problémy, ale to půjde jen velmi těžko.

Příliš mnoho kandidátů

Pokud jde o zahraniční politiku je Donald Trump velmi nevyzpytatelným světovým hráčem. Přes všechny excesy ale zatím situaci nakonec vždy dokázal ustát. Je zřejmé, že prezident se do voleb nepustí do žádného většího vojenského dobrodružství v cizině, i když například Írán se ho snaží k tomu vyprovokovat. Přes všechny kritické hlasy donutil Severní Koreu, ať neprovádí testy jaderných zbraní, vyjednal nové obchodní dohody s Japonskem, Kanadou a Mexikem. Velký vliv na americkou ekonomiku i celý svět bude mít fakt, zda nevypukne obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou. Také v tomto případě se ale dá předpokládat, že Trump se bude snažit před volbami o dohodu ve velkolepém stylu.

Do karet mu podle všeho nahraje i to, že demokraté mají až příliš mnoho možných kandidátů na prezidenta či prezidentku. Mohou se u toho vzájemně oslabit, až nakonec vygenerují někoho, kdo bude až příliš náchylný ke kompromisům, bude tedy slabší. Navíc v části Demokratické straně bují silné tendence k socialistickým metodám řízení ekonomiky a toho se mohou Američané zaleknout.

Problém? Jen Trump sám

Pokud existuje nějaký skutečně silný soupeř Donalda Trumpa, tak je ním on sám. To kvůli své excentrické povaze, snaze soupeřit s každým za jakýchkoli okolností a neschopnosti udržet svůj tým delší dobu pohromadě.

Dalším nepřítelem jsou pro něj americká média. Vede s nimi letitou válku, která nijak nepolevuje. Ovšem v době online světa a sociálních sítí má Trump výhodu, že agendu toho, o čem společnost hovoří, nenastavují média, jako tomu bylo v minulosti, ale on. Třímá mocnou zbraň jménem Twitter, kde oznamuje i věci, u kterých si to zatím žádný americký prezident nedokázal ani představit. Například přes Twitter oznámil, že uznal Golanské výšiny za součást Izraele. Kdysi by pro to každý volil interview, propracovanou tiskovou zprávu, nebo by to rozšířil přes nějaké vlivné médium. Trumpovi k tomu stačily dvě-tři věty. Je v tom o krok vpřed před médii.

Možným limitačním faktorem může být pro Trumpa i skutečnost, že pořád opakuje to samé. Komentář webu Politico u toho připomněl slova významného amerického esejisty, duchovního a filozofa 19. století Ralpha Waldo Emersona: „Každý hrdina se jednou stane nudným“. A pak přichází o pozornost.

Donald Trump zatím ale ví, jak si pozornost získat a jak s masou manipulovat. Slíbí cokoli a dělá si někdy cokoli. Je v tom vidět velká vášeň, zaujetí, pracovitost, ale současně velké nebezpečí, že některé věci nevyjdou.

Při zahájení prezidentské kampaně Trump kromě jiného svým příznivcům řekl, že „společně porušujeme nejposvátnější pravidlo politiky Washingtonu: dodržujeme sliby dané americkému lidu.“ Ano, to může na voliče fungovat. Ovšem neobvyklá sebestřednost, s kterou Donald Trump ze sebe každý den sype podobná prohlášení, mu kromě vášnivých příznivců vytváří i mnoho nepřítel. Je to totiž svým způsobem nesnesitelné a jájinkovské.

Už dnes je jisté, že příští rok budou volby amerického prezidenta velmi bouřlivé, plné osobního napadání, neočekávaných ataků, falešných zpráv a bude to souboj na ostří nože. Jenže i v tom si Trump libuje. Jeho šance na znovuzvolení jsou proto hodně vysoko.