Běž si do důchodu, Ivane, ale dějiny nepřepisuj! Srpen 1968 nebyl oprávněný vstup pozvané armády

V dolní komoře ruského Parlamentu, tedy v tzv. Dumě, se aktuálně projednává návrh zákona, který možná přizná vojákům, kteří se účastnili okupace Československa v roce 1968, status veteránů ozbrojených sil. Za velice problematické nutno pokládat, že mimo sociálních výhod pro příslušníky tehdejší sovětské okupační armády, se v komunisty předkládaném návrhu zákona mluví o „oprávněném vstupu legálně pozvané armády SSSR na území ČSSR v srpnu 1968“.

Někdo si řekne, co je nám po tom, co se v Moskvě peče. Čert vem vyšší sociální příspěvky pro bývalé sovětské vojáky, nyní ruské občany. Ostatně platit se budou z ruské, ne z české kasy. Ale snaha o přepisování dějin je zcela nepřípustná, soudruzi.

Asi nikoho nepřekvapuje, že vlastní návrh citovaného kontroverzního zákona prosazuje frakce komunistické strany, a to hlavně z podnětu bývalého moskevského prokurátora a účastníka okupace Československa Jurije Petroviče Sinělščikova, jenž je nyní aktivním poslancem právě za komunistickou stranu.

Sinělščikov byl mj. aktérem okupace naší země a předkládaný právní předpisech o veteránech je jeho legislativním „dítkem“. O ledasčem svědčí, že mimo komunistů jsou velkými zastánci této normy i poslanci z Žirinovského populisticko-extremistické Liberálně-demokratické strany Ruska, na které je liberálně-demokratický tak maximálně název.

Když třešně zrály

Je dobře, že se proti této akci ohradila většina českých politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana. Rád bych se však ve své glose zastavil u jedné, na první pohled banalitní .

Jedinými zastánci výše citovaného ruského postupu jsou čeští komunisté, to asi nikoho tolik nepřekvapí. Podivně vykutálená je ovšem jejich argumentace, kterou bohužel začínají přebírat i různé obskurní (dez)informační weby a začíná se šířit českomoravským veřejným prostorem.

Naši komunisté v kostce říkají, že jim jde hlavně o sociální práva ex-sovětských veteránů, kterým je nyní leckdy přes 80 let. A hlavně že podobnou úpravu už má od roku 2016 Ukrajina. Máme prý měřit všem stejným metrem a protestovat i v Kyjevě a žádat zrušení jejich zákona. Alespoň takto argumentoval například komunistický poslanec Leo Luzar ve veřejnoprávním rozhlase. Komunisté neustále opakují, že není fér měřit Ukrajině jinak než nebohému ruskému otloukánkovi. Asi v podtextu všichni čteme to určité pomrkávání směrem ke zdejším proruským kruhům, pro které je Ukrajina horší než Mordor.

Rudá demagogie

Myslím, že argumentace komunistů je ukázkově demagogická. Snažící se o vtažení a smontování nesouvisejících problémů do sebe. Snaha uvařit boršč ze zcela nesouvisejících ingrediencí, možná dle receptu z Kremlu. Pravda je ale takový, že ukrajinský zákonodárce sice přiznal veteránům zvláštní sociální výhody, avšak neodůvodňoval to oprávněným vstupem legálně pozvané armády SSSR na území ČSSR.

Pakliže by obdobně citlivě postupoval ruský zákonodárce, zvýšení příslušných sociálních dávek ruským veteránům by v Česku asi opravdu nikomu rozumně uvažujícímu nevadilo. Avšak schovávat do legislativní matrjošky snahu o přepisování dějin musíme rázně odmítnout.

Poslední výstřel

Fakt, že dodnes mnozí (i mladí) Rusové považují obsazení Československa armádami Varšavské smlouvy v roce 1968 za zákonnou akci, je znám. Avšak nikdy nesmíme připustit, aby se citovaný, vůči naší republice v principu urážlivý nesmysl, stal oficiálním výkladem dějin.

Snad si to zavčasu uvědomí i erudovanější poslanci ruské Dumy.