Nic se nebojte, vzkazuje nám ministryně financí Alena Schillerová

Nic se nebojte, vzkazuje nám ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: Blesk

Kdy dojdou peníze na důchody aneb My staří ty mladé jednou převálcujeme!

Opět jsme dostali varování kvůli stárnutí populace. Národní rozpočtová rada stejně jako loni předpověděla, že když vlády nic nezmění, za padesát let budeme zadluženější než Řecko. Podobně nás varoval i Brusel. Loni tyto prognózy premiéra Babiše rozčilily, letos nás jeho ministryně financí  jen konejší. Prý se nic zlého stát nemůže. Tak určitě.

Je to pořád stejné. Odborníci domácí i zahraniční vydají varovné zprávy, že kvůli stárnutí české společnosti se veřejné finance mohou propadnout do pekla, čeští politici pokývají, zamudrují, zanalyzují, ale nic reálného neudělají. Evropská komise říká totéž co zdejší experti: dnes jsou českých seniorů zhruba dva milióny, kolem roku 2059 jich bude už o třetinu víc, přes tři milióny. Pracujících lidí, kteří jejich zdravotní a sociální péči, včetně penzí, platí, naopak ubude. Čísla se samozřejmě vždycky trochu rozcházejí, ale pokaždé míří stejným směrem: pokud se nic neudělá, bude to průšvih.

Brusel vyčíslil budoucí zvýšení výdajů kvůli stárnutí až o 4,7 procenta HDP. V dnešních „cenách“ je to nějakých 240 miliard. Kde se vezmou? Pro představu, aby si je dneska stát vykouzlil, musel by zrušit celé školství, soudnictví, a ještě k tomu přihodit komplet Úřad vlády ČR. Anebo o ty obří miliardy zvýšit už tak vysoké daně a odvody, zrušit desítky a desítky daňových výjimek a tak dále.

Nás seniorů bude více

Ministryně financí nás z televizní obrazovky ovšem konejší, že k žádnému horentnímu zadlužení v budoucnu nemůže dojít, byť přiznává, že stárnutí způsobí problém již za deset let. V současnosti se na důchody přitom už dává přibližně 480 miliard korun, což je asi třetina státního rozpočtu. Ale klídek, máme prý dluhovou brzdu, která nedovolí zatnout sekyru do veřejných financí hlouběji než na 55 procent HDP (dnes je to 32,7 procenta), a také Evropská unie požaduje dluh země pod 60 procenty HDP.

Jenže! Každé pravidlo, každý zákon, každá brzda se dají přece změnit. Členem té „přísné“ EU je i Řecko s více než stoosmdesátiprocentním či Itálie s více než sto třicetiprocentním zadlužením.

Senioři navíc budou stále silnější voličskou skupinou, notabene – bez penzijní reformy – prakticky nadále zcela závislou na důchodech od státu. Pro Babišovo ANO jsou hlavním rezervoárem hlasů už nyní, proto si hledí víc jejich zájmů než zájmů mladých generací. Až jich bude, přesněji až nás bude nikoli pětina, ale celá třetina společnosti, politikům u volební urny rázně vysvětlíme, kam mají veřejné peníze nasměrovat.

Důchody v roce 2021: průměr překročí 15 tisíc korun >>>